"Jag är ledsen på politikerna"

Från Fårö till Öja har mängder av upprörda brev kommit till förvaltningen. Planerna att lägga ner ett flertal skolor på landet startade ett uppror.

Rädda skolan. Lucas Karlén-Nilsson, nio år i Öja, vill inte ta bussen till Havdhem för att gå i skolan. Han är en av många som skrivit till förvaltningen och protesterat.FOTO: TOBIAS WALLSTRÖM

Rädda skolan. Lucas Karlén-Nilsson, nio år i Öja, vill inte ta bussen till Havdhem för att gå i skolan. Han är en av många som skrivit till förvaltningen och protesterat.FOTO: TOBIAS WALLSTRÖM

Foto: Tobias Wallström

öja2011-12-30 04:00

 I eftermiddag tågar landsbygden mot stan.

Hos barn- och utbildningsförvaltningen har de senaste veckorna högarna med inkommande post vuxit. Planerna att lägga ner ett antal av de mindre skolorna har upprört landsbygden. Bland andra nioåriga Lucas Karlén-Nilsson i Öja. "Snela leg inte ner skolan" skriver Lucas och skickar dessutom med en protestlista med namn.

- Jag är inte arg, mest ledsen på politikerna som bestämt så här, säger Lucas Karlén-Nilsson.


Ville hjälpa
Eftersom skolnedläggningen var något som Lucas pratade ofta med sina kompisar om, bestämde han sig, att försöka göra sitt för att hjälpa till att rädda skolan. På sitt rum skrev han brevet och på fritids samlade han sedan namn till en lista.

- Kanske hjälper den, kanske inte. Ibland tänker vi in i framtiden på hur det skulle se ut om vår skola revs och inte fanns. Det känns dåligt, men det känns lite bättre nu när jag fått skriva brevet, säger Lucas Karlén-Nilsson.


Illa organiserade
I går eftermiddag befann han sig i Hamra bygdegård för att vara med och texta plakat inför dagens stora protestmarsch i Visby. Lucas och hans lillebror Egon ska vara med.

- Vi vill inte åka buss till skolan i Havdhem. Egon hatar att åka buss, säger Lucas Karlén-Nilsson.

Föreningen Fårö Framtid har också skrivit brev till regionen. Man citerar en dokumentärfilm om Ingmar Bergman från 1969.

"Glesbygdens människor är illa organiserade och inte särskilt skickliga att föra sin egen talan. Och åtgärder som ska hävda dess beråd är ofta under utredning. Detta är föga demokratiskt och jämlikt".

Sedan dess har enligt Fåröborna post, skolor, distriktssköterska, barnomsorg, buss, återvinning och en hel del annat försvunnit eller försämrats.


Mörkret faller
På Sudret riskerar enligt Hoburgs LRF-avdelning mörkret att falla. Många gårdar står inför ett generationsskifte, en nedläggning av Öja skola skulle bli ett hårt slag för många familjer på Sudret. Även kvinnorna i Hamra Centeravdelning har protesterat.

På vykort föreställande Majstregården slår de fast att en nedläggning av skolan i Öja skulle utarma en hel bygd.

Enskilda föräldrar har skrivit och meddelat att det inte blir aktuellt för deras barn med föreslagna skolval, exempelvis att åka buss till Hemse istället för till högstadiet i Klintehamn. Rune Kahlbom skriver till skoldirektör Ann-Chatrin Norrevik att landsbygden riskerar bli stugbyar som står mörka tio månader om året. Han menar att skolneddragningar går stick i stäv med Vision 2025 där vi ska bli 65 000 gotlänningar. Istället för nedläggning föreslår Rune Kahlbom skolnätverk med lärare som pendlar mellan flera skolor.

GA har förgäves sökt såväl skoldirektör som resten av barn- och utbildningsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!