Öja skola blev till sist kvar när politikerna fick bestämma. Men nu står det klart att man måste minska personalen. Rektor Ann-Kristin Munter låg back redan i fjol på grund av minskat elevunderlag. Då fick hon säga upp en idrottslärartjänst. Nu väntar nya besparingar.
- Jag har ett underskott på 500 000 kronor i höst. Jag tvingas ta bort en lärare på heltid, en halvtid i förskoleklass och en sextioprocentig specialpedagogtjänst. Det känns inte alls bra, säger rektor Ann-Kristin Munter.
Hon konstaterar att de nya besparingarna inte går i linje med de statliga uppdrag hon som rektor har.
Tufft
De barn som i dag har det tuffast får i höst ännu sämre resurser i och med den neddragna speciallärartjänsten.
Men rektor Ann-Kristin Munter måste prioritera klasslärare som finns på skolan varje dag.
- Det finns inget annat att göra. Jag har en budget från politikerna som måste hållas, säger hon.
När elevkullarna minskar är det ett ekonomiskt pussel att se till att personalen räcker. I dag har Öja skola fyra lärare och tre på förskola och fritids.
- Vi vet att nästa år har jag ett barn i förskoleklass i Öja och två barn i ettan. Hoppar vi fram ett år till har jag tre barn i förskoleklass.
- Öja är en underbar skola. Antingen måste man fram med ordentligt med pengar så att barnen får vad de behöver, eller också går det inte längre och man får lägga ner skolan, säger Ann-Kristin Munter.
Föräldrar
Som rektor har Ann-Kristin Munter två organisationer med tillsammans 140 barn i Öja och Havdhem att ansvara för. Hon konstaterar att regionpolitiken anser det viktigt att behålla de små enheterna.
- Vi behöver mer pengar om vi ska klara av att ha så många små enheter, säger Ann-Kristin Munter.
Som rektor vill hon att skolan i Öja ska få finnas kvar även i framtiden. Men den ekonomiska situationen har nu blivit orimlig och försatt personalen i en väldigt tuff situation att arbeta i.
- Föräldrar vill att vi ska slåss för vår skola, då måste vi få de medel som vi behöver, säger hon.
Inga löften
Brittis Benzler, ordförande i barn- och utbildningsnämnden kan inte lova skolan i Öja mer pengar.
Hon menar att inga beslut har fattats som gör att det blir mindre resurser nästa år.
- Det är svårt att driva de små enheterna och ge eleverna tillräcklig individuell undervisning. I Öja har man haft en hög ambitionsnivå med behöriga lärare och inte samverkat med andra skolor, konstaterar Brittis Benzler.
Stöd
Öja är en av de skolor som får regionalt stöd, eftersom antalet elever är mindre än 56.
- Det är svårt att organisera de mindre skolorna. Möjligen får vi längre fram titta på om 56 elever är rätt nivå, säger Brittis Benzler.