Regionens synpunkt på Sudret-krogen – för tunn meny

Korv, pokébowl och köttbullemacka ansågs inte vara tillräckligt. I somras utförde Region Gotlands alkoholhandläggare en tillsyn på hotellet Gåsen out i Björklunda. Resultatet? Man såg flera brister i verksamhetens alkoholhantering.

För få alkoholfria alternativ var en av de saker som regionens tillståndshandläggare anmärkte på efter besöket på Gåsen Out i Öja.

För få alkoholfria alternativ var en av de saker som regionens tillståndshandläggare anmärkte på efter besöket på Gåsen Out i Öja.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Öja2024-10-04 04:29

Besöket ägde rum tidigt en fredagskväll i mitten av sommaren. Enligt regionens alkoholhandläggare saknades det bland annat skyltar om hur många personer som var tillåtna i lokalen. Dessutom ska den enda personen som arbetade i verksamheten den kvällen inte ha varit anmäld som serveringsansvarig till regionen, vilket krävs enligt alkohollagen.

Men handläggaren ansåg även att matutbudet var för tunt. Vid tillfället ska ”korv, pokébowl och köttbullemacka” varit de enda rätterna som erbjöds gästerna. ”Den meny som uppvisades vid tillsynstillfället uppfyller inte alkohollagens krav på ett varierat matutbud”, skriver regionen.

Även utbudet av alkoholfria drycker bedömdes vara för smalt. Alkoholfri öl ska ha varit det enda alternativet till ”öl, vin och bubbel”, vilket regionen inte ansåg var tillräckligt. ”Läsk, kaffe, te, vatten och liknande anses inte vara alkoholfria alternativ i den meningen”, anser regionstyrelsen, som har beslutat att utfärda en erinran mot verksamheten. 

Det innebär inga praktiska konsekvenser, men är en markering från regionen. I beslutet påtalas också att Gåsen out har uppvisat liknande brister vid flera tillfällen under tidigare år.

undefined
Cecilia Westerholm Beer är delägare i Gåsen out och Grå gåsen.

Cecilia Westerholm Beer äger både Gåsen out och Grå gåsen i Burgsvik tillsammans med sin make. Hon är försiktig i sina kommentarer om beslutet.

– Det enda jag kan säga är att vi hade personal som inte riktigt var underrättad i hur det fungerade. Men det rättade vi till sen, säger Cecilia Westerholm Beer.

Vad innebär en erinran?

Enligt alkohollagen har en kommun – vilket på Gotland innebär regionen – tre alternativ om en verksamhet med serveringstillstånd inte följer bestämmelserna.

Vid mindre allvarliga förseelser kan verksamheten få en erinran. ”I allvarligare fall eller vid upprepade överträdelser” kan en varning delas ut. Som sista steg kan serveringstillståndet återkallas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!