VM i gotlandsdricke är tillbaka där allt började

1992 startade en tävling på värdshuset Björklunda för att utse den bästa bryggaren av gotlandsdricke. Nu har mästerskapet återvänt. “Det är här som drickesfesten kommer att vara. Tillbaka där det började“, säger den nya ägaren Cecilia Westerholm Beer.

Cecilia Westerholm Beer i förgrunden med drickesnämndens Tryggve Berling och Anders Mattson i bakgrunden. Hon är delägare till Gåsen out i Björklunda och Grå Gåsen i Burgsvik, tillsammans med sin man Björn Westerholm.

Cecilia Westerholm Beer i förgrunden med drickesnämndens Tryggve Berling och Anders Mattson i bakgrunden. Hon är delägare till Gåsen out i Björklunda och Grå Gåsen i Burgsvik, tillsammans med sin man Björn Westerholm.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Öja2024-09-28 11:02

Cecilia Westerholm Beer driver Grå Gåsen men även det tidigare värdshuset som numera heter Gåsen out. På nedervåningen har hon ställt upp några av borden för VM i gotlandsdricke.

– Det är lite nostalgi att komma in i lokalerna, säger Anders Mattson som är ordföranden i juryn.

Han var med den första gången som tävlingen anordnades på samma plats. Det var även Tryggve Berling, som också ingår i den nya dricknämnden som arrangerar tävlingen. Han har med sig en bild från 1992, när han som finalist tar emot en keramikmugg som pris för Sudrets bästa dricke.

– När det var tävling här ute så var det ett måste att ställa upp, men det är några år sedan, säger Tryggve Berling.

undefined
Tryggve Berling visar en bild där han är en av finalisterna när VM i gotlandsdricke arrangerades för första gången 1992. Under åren har han tagit emot liknande muggar. “Jag har varit trea som bäst, men har aldrig vunnit“, säger han.

 

undefined
Tryggve Berling och Anders Mattson inför VM i gotlandsdricke. På keramikmuggen står det "Finalist -92 Sudrets bästa dricke".
undefined
Tryggve Berling och Anders Mattson inför VM i gotlandsdricke. De förklarar hur betygsnivåerna under mästerskapet ser ut. “Det finns fem olika från usel till himmelsk. Däremellan finns mindre god, god och mycket god“.
undefined
Anders Mattson är juryordförande för VM i gotlandsdricke och lär även ut bryggning. “Jag har kurser på Petesgården men även hemma i mitt eget bryggarhus i Hablingbo“, säger han.

Åren därpå ändrades texten på muggarna från “Sudrets bästa dricke“ till “Världens bästa dricke“. Tävlande kom med fyllda femlitersdunkar från allt fler socknar för att vinna VM-titeln.

– Sudret har nog alltid haft flest vinnare, med det är glädjande att det har spridit sig, säger Tryggve Berling.

VM i gotlandsdricke återkom varje höst på värdshuset Björklunda, innan det flyttade längre söderut till pensionat Holmhällar. För ett par år sedan arrangerades tävlingen ända uppe på Fårö på Stora Gåsemora, men förra året flyttades den ner till Sudret igen och Grå Gåsen. I år har den återvänt till där allt började.

undefined
“Nu är det dags att brygga“, säger Tryggve Berling som sitter med Cecilia Westerholm Beer till vänster och Anders Mattson till höger i lokalen där VM kommer äga rum, igen. Det är ingen som minns hur många som deltog första gången, men förra året var det 53 tävlande.

– Det är lite kul att vara tillbaka, där Tore Jakobsson en gång startade upp, säger Anders Mattson.

Han nämner initiativtagaren och den tidigare ägaren till värdshuset. I år kommer hans dotter, kocken Martina Jakobsson att laga maten.

– Så det finns en kontinuitet där också, säger Cecilia Westerholm Beer, som arbetar tillsammans med henne på Grå Gåsen.

Däremot så kommer hon inte att laga den ursprungliga menyn.

– Det var lammskallar som serverades då och sedan fortsatte man med det. Så många åkte hit för lammskallarna och en del åkte hit för drickan och en del för både och, säger Tryggve Berling.

Han minns även en annan tävling som hölls under mästerskapet.

– Det var en ögonätartävling. Den som kunde äta flest ögon från lammskallarna och det har varit samma vinnare nästan alla år, säger Tryggve Berling.  

I år serveras dock en mer klassisk rätt med kött, sås och potatis till gotlandsdricken.

– Så nej. Det blir ingen ögonätartävling i år, säger Cecilia Westerholm Beer.

undefined
Cecilia Westerholm Beer, Tryggve Berling och Anders Mattson utanför Gåsen Out. Först hette det värdshuset och senare pensionatet Björklunda, idag kallas det för hotell och bed and breakfast.
undefined
Cecilia Westerholm Beer, Tryggve Berling och Anders Mattson är några av dem som ser till att VM i gotlandsdricke kan bli av. De som vill delta i tävlingen ska lämna in en dunk mellan klockan 9 och 10 på lördag 5 oktober.
VM de senaste tio åren

2014 På Pensionat Holmhällar i Vamlingbo  vinnare Daniel Lundström från Gothem

2015 På Pensionat Holmhällar i Vamlingbo  vinnare Rolf Annheden, Anga

2016 På Pensionat Holmhällar i Vamlingbo  vinnare Ann-Marie Kalmen från Vänge

2017 På Pensionat Holmhällar i Vamlingbo  vinnare Per Tellström från Burgsvik

2018 På Pensionat Björklunda i Öja  vinnare Bo "Boman" Karlsson från Burgsvik

2019 På Stora Gåsemora på Fårö vinnare Bettan Svanborg från Klinte

2020 Inställt på grund av pandemin

2021 Inställt på grund av pandemin

2022 På Stora Gåsemora på Fårö vinnare Tage Svanborg från Klinte

2023 På Grå Gåsen i Burgsvik   vinnare Ulf Nilsson från Viklau

2024 På Gåsen Out i Björklunda vinnare utses 5 oktober

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!