Det var under onsdagen förra veckan som lantbrukaren Fredrik Albers i Öja hittade en fullvuxen havsörn i gödselbrunnen på gården. Hur den hamnat där och hur länge den fått simma omkring i sörjan är det ingen som vet. När den hittades var den medtagen och hade svårt att röra sig.
Tack vare en rådig insats från Fredrik Albers, som lyckades få loss och upp örnen med hjälp av en stege, så kunde fågeln räddas från en annars plågsam död i brunnen.
Slutligen hamnade örnen hos Måns Hjernquist, viltrehabiliterare på organisationen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt, KFV. Han konstaterade att örnen var medtagen av att ha legat i brunnen och tog med den till organisationens anläggning.
– Han hade simmat runt i en tjock, trögflytande sörja och var helt utmattad och trött. Han var till en början orkeslös och låg mest ner, våt hela vägen in på skinnet, berättar Måns Hjernquist.
Hur det skulle gå med örnen var vid en initial bedömning högst oklart. Förutom att den fått kämpa för sitt liv hade den också andats in giftiga gaser.
– Förutom den fysiska ansträngningen så hade gaserna tagit kraften ur örnen. Att andas in de gaserna gör en trött och yr och det i kombination med att simma runt där i brunnen gjorde örnen helt utmattad. Jag tror inte att han hade klarat sig särskilt mycket längre i brunnen, säger Måns Hjernquist.
På anläggningen blev örnen tvättad. Den fick vila, andas frisk luft och fick i sig lite näring. Ett par dagar efter räddningen hade fågeln börjat pigga på sig ordentligt.
– Det var under den andra tvätten som jag insåg att utsikterna nog ändå var ganska goda. Den hade bra hull, hade inga tecken på sjukdom, frakturer eller andra skador. Då kände jag att detta skulle gå bra.
Efter ytterligare vila och mat fick örnen på nytt ett rejält bad för att bli helt ren. Och på söndagen, efter ett dygns observation, var det så dags att återförenas med naturen igen. Något som förevigades i rörlig bild.
Tack vare att örnen var ringmärkt har man kunnat konstatera att den är omkring sju år gammal. Den ringmärktes på södra Gotland i maj 2016.
– Så den har precis blivit fullvuxen, säger Måns Hjernquist och berättar att det var en kollega till honom som stod för ringmärkningen.
Hur incidenten med brunnen och det eventuella traumat händelsen fört med sig kommer att påverka fågelns liv är inte så enkelt att säga.
– Fåglar är inte så logiskt tänkande. Men han kommer nog att passa sig för gödselbrunnar i framtiden, säger Måns Hjernquist och fortsätter:
– I och med att den är ringmärkt så kommer vi i alla fall att kunna följa honom. Förhoppningen är att man kan se honom i fält framöver, med kikare eller att han fångas med en kamera.
Måns Hjernquist tror att det var ett misstag som gjorde att örnen hamnade i brunnen från första början. Att den kalkylerade fel när den skulle dyka på en mindre fågel, till exempel.
– Eller att den tyckte sig se en fisk och trodde att det var havet den dök ner i, men i stället hamnade i en sörja omöjlig att ta sig upp från. Det är min teori, att det var en olyckshändelse. Det blev hur som helst ett lyckligt slut på en ovanlig händelse som hade kunnat sluta riktigt illa.