Osynliga stängsel ska hålla lammen på plats

En ny teknik med virtuella fårstängsel testas just nu på Gotland. Teknologin innebär att lammen utrustas med en GPS-sändare runt halsen som först börjar tjuta – och räcker inte det får djuret en lätt stöt.

Karin och Marcus Westberg på gränsen till det virtuella stängslet i Öja. Hittills har den nya tekniken fungerat väldigt bra.

Karin och Marcus Westberg på gränsen till det virtuella stängslet i Öja. Hittills har den nya tekniken fungerat väldigt bra.

Foto: Sofie Regnander

Öja2022-06-23 12:05

Tekniken går ut på att en virtuell hage ritas på en karta i en speciell app i mobilen eller på datorn. Djuren utrustas med ett GPS-halsband som drivs med solceller. Om ett djur skulle närma sig det virtuella stängslet varnar halsbandet först med ett stegrande ljud och därefter med en lätt elstöt som är ungefär en tiondel så stark som ett vanligt elstängsel. 

I Öja testar just nu tio av Marcus och Karin Westbergs lamm den nya tekniken. 

– Det är jättespännande att se hur läraktiga lammen är. De hör ljudet, stannar till och tittar var ljudet kommer ifrån. Sen går de tillbaka till gruppen, berättar Karin Westberg. 

Inga rymlingar?

– Nej, faktiskt inte.

undefined
Enligt Marcus Westberg och Per Peetz Nielsen är erfarenheterna från Norge att virtuellt stängsel även fungerar bra på mer storskaligt bete.

Marcus Westberg visar appen i sin mobil. Här finns till bland annat statistik över hur många ljudsignaler och elstötar som utdelats hittills. Endast ett fåtal stötar och något fler ljudsignaler har noterats.

Vilka är de största fördelarna? 

– Man kan ju utnyttja sin mark på ett mycket mer effektivt sätt och marker som är svåra att hägna in i dag skulle kunna betas. Sen spar man ju mycket tid när man slipper stängsla, säger Marcus.

Med hjälp av tekniken går det även att följa djurens positioner hela tiden. Skulle ett lamm till exempel ligga helt orörligt i mer än fyra timmar larmar systemet.

undefined
Djurägaren ritar själv upp sitt virtuella stängsel i mobilappen där man vill att djuren ska beta.

Virtuella stängsel började utvecklas i Norge för några år sedan och där är tekniken nu godkänd att användas på getter, får och nöt. I Sverige är det inte tillåtet att påverka djur med el. Däremot finns det en dispens för elstängsel. Genom att studera hur lammen i Öja reagerar på tekniken hoppas Per Peetz Nielsen, senior forskare vid forskningsinstitutet Rise, att Jordbruksverket även ska kunna ge en dispens för virtuella stängsel. 

– Vi är intresserade av att se hur snabbt djuren lär sig använda systemet och studera deras beteende. Vi följer dem över lite tid där vi också ändrar gränserna och ser hur snabbt de upptäcker att gränsen har flyttat sig och börjar beta på de nya ytorna, berättar.

När kan virtuella stängsel vara godkända i Sverige?

– Det är svårt att säga. Vi för en dialog med Jordbruksverket och förser dem med data som de efterfrågar. Vårt syfte är att få systemet godkänt så snabbt som möjligt och det ser väldigt bra ut. Jordbruksverket kommer hit senare i veckan för att titta och prata med oss. De är verkligen intresserade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!