Moa gjorde valet redan i ettan – så gick det sen

Massor av ettagluttare varje år säger att de vill bli poliser. Få av dem blir det, men det finns undantag. ”Men jag visste redan då vad jag ville bli”, säger Moa Söderström.

Moa Söderström växte upp i Burgsvik och har så vitt hon kan minnas alltid velat vara polis. För närvarande arbetar hon som utredare.

Moa Söderström växte upp i Burgsvik och har så vitt hon kan minnas alltid velat vara polis. För närvarande arbetar hon som utredare.

Foto: Magnus Ihreskog

ÖJA/VISBY2024-03-30 15:00

vi i ettan 50 år

undefined
Det är nu tio år sedan Moa Söderström var färdigutbildad till polis.

Moa Söderström växte upp i Burgsvik och arbetar i dag som utredare vid polisen på Gotland, tidigare var hon under fem år kommunpolis.

2014 var hon klar med utbildningen vid det som då hette Polishögskolan i Växjö. Att hon skulle välja det yrket visste hon redan när ”Vi i ettan”-kameran kom till Öja skola, läsåret 1993-94.

– Som jag minns det har jag alltid velat bli polis. Konstigt, egentligen, vi hade ingen i vår närhet med det jobbet. Men det där att hjälpa människor har jag med mig hemifrån, säger hon.

undefined
Moa Söderström växte upp i Burgsvik och gick i Öja skola.

Kanske var den utlösande faktorn den skolresa till Stockholm i sjätte klass där det gjordes studiebesök på Polishögskolan där. Moa minns i detalj det ”lägenhetsbråk” och de polisinsatser hon fick bevittna från läktaren.

Blev det som du tänkte dig, vad du nu tänkte?

Ja, säger hon. I stora drag.

– Det jag var mest orolig för var hur jag skulle klara alla känslor när man möter människor i svåra situationer. Men man klarar mer än man tror, så är det.

Nu, med tio år i yrket, säger hon att det skulle skrämma henne mer om hon vore helt oberörd av en del av det hon möter. Det är viktigt att hålla känslorna i schack men ändå låta sig beröras och känna empati när hon möter människor i deras svåraste stund.

undefined
Moa Söderström växte upp i Burgsvik och har så vitt hon kan minnas alltid velat vara polis. För närvarande arbetar hon som utredare.

Just polis är alltså ett av de yrken som allra flest barn tycker vore spännande att bli fram i tiden.

Vi en genomräkning av det slumpmässigt valda läsåret 2007-08 kom polis/brandman på tredje plats med 53 ”önskningar”.

– Det vore roligt om några av dem verkligen hamnade i yrket, vi behöver bli fler, säger Moa Söderström.

Yrken med djur – djurskötare, tävlingsryttare…ja även delfinskötare – var i särklass vanligast, över 100 ville jobba med sådant. På andra plats kom hockey-, fotbolls- och några andra typer av sportproffs, 56 stycken.

Men därefter alltså polis med hjälp av brandmän. Även sysslor som detektiv och spion bokfördes under den vinjetten. Faktum är att det detta läsår var tre pojkar i Tjelvarskolan 1A som ville bli just spion: Jesper Lindström, Edvin Eriksson och Joseph Mohammed Ali.

undefined
När blåljusen fladdrar blir fokuset totalt, ofta handlar det om att hjälpa människor. Att hjälpa andra är den stora anledningen till att Moa Söderström valde polisyrket.

Oklart vad de tänkt sig att spionera på och om de verkligen lyckades med sin dröm, så långt har inte den undersökande journalistiken tagits denna gång. Men sannolikt inte:

– Jag har i mitt jobb i alla fall inte träffat på någon under mina år, så om de verkligen blev spioner sköter de nog jobbet ganska bra, säger Moa Söderström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!