– Det förvånar mig inte, säger Kjell Nilsson på Graute gård i Hejnum när han får höra att mätstationen i Hejnum är den som registrerat minst nederbörd på ön.
De hade besök av klimatminister Isabella Lövin under Almedalsveckan, och redan då var torkan allvarlig på gården. Sedan hon var där, 6 juli, har det bara fallit 7,1 millimeter regn i regnmätaren. Sammanlagt har det kommit 37,1 millimeter sedan den 5 april i Hejnum, vilket är minst av alla SMHI:s elva mätstationer på ön.
– Så här lite regn har vi aldrig fått. Men i natt kom det regn, så nu vänder det. Det brukar jämna ut sig, säger Kjell Nilsson.
Nederbördsmängderna över Gotland har legat en bra bit under det normala. I kombination med sommarens höga temperaturer har det lett till en extrem torka. När regnet sedan kom i slutet av juli var det stora lokala skillnader. Mest regn har kommit i Mästerby, med 121,7 millimeter under samma tid. Det är mer än tre gånger så mycket som i Hejnum.
Lennart Wern, klimatolog på SMHI, har gått igenom nederbördssiffrorna på väderstationerna i Hoburg och Visby, som har långa tidsserier. Om man tittar på perioden maj-juli får man gå långt tillbaka i tiden för att hitta en värre torka.
– Det är lite nederbörd om man tittar historiskt. I Visby var det torrare 1940, och i Hoburg var det torrare 1959, säger Lennart Wern.
Det kan finnas socknar som fått mer eller mindre nederbörd än de där SMHI utför mätningar, eftersom skurarna kan vara väldigt lokala. På SMHI:s mätstationer är mätytan 200 kvadratcentimeter, och den omgärdas av ett vindskydd. Avdunstning undviks genom en trattkonstruktion. Även om de vanliga regnmätare som många har i trädgården inte är lika pålitliga kan SMHI vara intresserade av resultaten.
– Om de står rätt placerade är vi intresserade av få veta om det kommit riktigt stora mängder.
Den största regnmängden under ett dygn kom i Sanda den 29 juli. Då föll 62,7 millimeter under det som var sommarens regnigaste dygn på flera håll, bland annat i Visby (25,6 mm) och Mästerby (44,2 mm).
– Det är riktigt mycket. En rotblöta kan man kalla det, säger Lennart Wern.