Fler cigaretter på marken efter fimpad serveringsrökning

Sedan det blev förbjudet att röka på uteserveringar har ett nytt problem tillkommit. När askkoppar inte längre är lika tillgängligt blir det i stället gatorna som i större utsträckning fylls av fimpar.

Sedan rökförbudet på uteserveringar infördes i juli har mängden fimpar på gatorna ökat.

Sedan rökförbudet på uteserveringar infördes i juli har mängden fimpar på gatorna ökat.

Foto: Emelie Stenqvist

Ökad nedskräpning2019-08-17 15:57

Den första juli i år infördes lagen som förbjuder rökning på uteserveringar. Som följd får de som röker söka sig ut på gatorna, som sällan är utrustade med askkoppar och där papperskorgarna på många ställen är få. Det gör att många fimpar, vars slutdestination tidigare var en askkopp på en uteservering, i stället hamnar på marken.

– Det har ökat dramatiskt på allmänna platser, framförallt längs affärsstråk, busshållplatser och torgplatser. På Adelsgatan, Östercentrum och Stora torget i Visby har vi utan tvekan sett den största ökningen, säger Isak Malm, avdelningschef för Gata- och parkavdelning vid Region Gotland.

För dem som arbetar med att hålla rent på världsarvsstadens gator innebär ökningen av fimpar en del merarbete, vilket också leder till merkostnader.

– Det blir en timmes extra renhållningsarbete per dag ungefär, så det här har absolut påverkat vår verksamhet. Det pågår en debatt kring om det är rimligt att det blir på bekostnad av skattebetalarna och det finns en enorm dialog om varför fimpar är undantaget för nedskräpning, säger Isak Malm.

Renhållarna får använda sig av lövblåsare innan de hämtar upp fimparna med en sopmaskin. Det gör de för att det tar "alldeles för lång tid att handplocka".

– Det här kommer kräva en dialog och samarbete mellan regionen och näringslivet om hur vi kan motverka att det här fortskrider. Vi måste ta ett gemensamt krafttag, det här ligger inte bara på regionens bord, säger Isak Malm.

Det finns ungefär 600 papperskorgar runt om i Visby innerstad som ska underhållas. På vissa av papperskorgarna finns det en funktion som gör att man kan släcka glöden på cigaretten innan man slänger den.

– Det finns mycket regleringar kring vad man får göra och inte, exempelvis får man inte heller sätta upp askkoppar hur som helst. Det är en stor del till att det här blivit ett så omedelbart problem efter att uteserveringarnas askkoppar försvann. Jag ska ha ett möte med en folkhälsostrateg för att diskutera lösningar, säger avdelningschefen.

Ett annat exempel på regleringar som finns är att man många gånger inte får bygga en askkopp på en papperskorg med tanke på brandrisken.

– Ligger papperskorgen i anslutning till en fastighet så kan det ju gå riktigt illa vilket vi alla vill undvika, säger Isak Malm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!