Under torsdagskvällen uppmärksammades polisen på att det pågick lammgrillning utomhus på en restaurang i Visby. Vid 22-tiden gjorde man därför ett besök på platsen och beslutade att grillningen skulle avbrytas.
LÄS ÄVEN: Restaurang grillade lamm – stoppades av polisen
Restaurangen det handlade om var Frimis intill Sankt Nicolai ruin i Visby, som jobbat med lammgrillningar där i 15 år.
– Det gick väldigt lugnt till och var inget dramatiskt, säger Claes Jonsson, vd på Matmuren som driver Frimis.
Han menar att restaurangens grillning inte sker utomhus (vilket nu är förbjudet), och att allt är en tolkningsfråga.
– Vi anser att vi grillar inomhus, och vad benämningen inomhus är för någonting, det kunde polisen som var där i går inte avgöra, så därför går saken nu till dispenssökning, och så får man där avgöra om det här ska räknas som inomhus eller inte. Allt är en tolkningsfråga, säger Claes Jonsson.
Frimis har länge pysslat med lammgrillningar, och vid trädgårdsserveringen på Smedjegatan i Visby grillar man i ett enklare bulhus som byggs upp på sommaren. Sedan det totala eldningsförbudet infördes i onsdags har man också förstärkt sin grillanläggning med gipsväggar runt grillplatserna och stenplattor undertill, för att minimera risken för någon form av spridning.
– Vi har all respekt för eldningsförbudet, vi trotsar verkligen inte förbudet utan tvärtom, säger Claes Jonsson.
Manne Malmros, evenemangschef på Frimis, var den som tog emot polisen under torsdagskvällen.
– De var först här vid 19-tiden och tittade, och runt tre timmar senare kom de tillbaka och det var då de beslutat att det skulle upprättas en anmälan, säger han.
Polisens rubricering är misstänkt brott mot lagen om skydd mot olyckor – ett brott som kan resultera i dagsböter.
När Helagotland.se besöker restaurangen under fredagen visar Manne Malmros upp den konstruktion man byggt för att skydda omgivningen från grillen.
– När förbudet kom slutade vi grilla direkt, och började bygga om. I normala fall har vi det helt öppet runt grillen, tanken är att gästerna ska se lammet. Det vi gjorde när förbudet infördes var att vi byggde för väggarna och satte upp gipsplattor runtom grillen och gjorde golvet stenbelagt. Vi gick också ner till att bara grilla ett lamm åt gången, och köra ett lamm i ugnen över natten.
Han understryker också att grillningen sker med kol som inte ger öppna lågor och inte ska ge ifrån sig gnistor. Han menar också att det aldrig blåser mer än fem meter per sekund på innergården, och att brandsläckare och vattenslang finns intill grillen.
– Vi är inte ute efter att göra något olagligt, utan vi vill bara kunna bedriva vår verksamhet. Vi anser att vi gjort vad vi kunnat här, säger Manne Malmros.
Frimis fortsätter nu att servera helgrillat lamm, men grillningen sker från och med fredagen i ugn, i avvaktan på beslut om en eventuell dispens.
– Vi hoppas att länsstyrelsen är snabba med sin bedömning, säger Manne Malmros.