I måndags återvände de gotländska skoleleverna från sommarlovet för att inleda ett nytt läsår. Föreningen #porrfribarndom, som verkar för ett obligatoriskt nationellt porrfilter på alla förskolor och skolor, har inför skolstarten gjort en undersökning som visar att 57 procent av landets kommuner har infört porrfilter i sina skolor. Gotland är dock inte en av dessa kommuner.
Anders Granvald, chef på Region Gotlands avdelning för kvalitet och digitalisering, förklarar att regionen för närvarande använder sig av en annan lösning.
– Det finns flera olika tekniker kring det här, men något specifikt filter av den typen har vi inte installerat och igång i dag. Däremot har vi tjänster där vi svartlistar sajter med olämpligt innehåll, däribland porrsajter. Sajter som svartlistas kommer man inte åt via våra nätverk eller datorer, säger Anders Granvald.
Han menar att det tyvärr är i det närmaste omöjligt att skydda sig från hemsidor med tvivelaktigt innehåll i skolmiljön.
– Med dagens lösningar där ungdomarna i regel har egna mobiltelefoner som inte går på våra nät, så kan vi inte hindra det i alla fall. Det går att hindra på våra nät och våra datorer, men i dagens läge så utgör det endast cirka 50 procent av de enheter som används. Däri ligger också en svårighet.
Just ett porrfilter är i nuläget inte aktuellt för Region Gotlands räkning.
– Frågan har aktualiserats i omgångar, senast nu i sommar. Vi har omvärldsbevakat genom att prata med digitaliseringsspecialister i landet, och vi har varit i kontakt med andra kommuner och bollat kring hur de går tillväga, säger Elisabeth Jonsson-Höök som är kvalitets- och utvecklingschef på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.
Hon fortsätter:
– Jag säger grattis till de kommuner som infört porrfilter om de har lyckats få till ett porrfilter som de är trygga med. Jag är ingen expert på området, men informationen jag har fått från flera håll är att dessa filter tyvärr är verkningslösa. Istället är det jätteviktigt att varje pedagog tillsammans med barnen jobbar med ett kritiskt förhållningssätt, att man i tidig ålder lär dem att surfa säkert och tryggt.
Region Gotlands grundskolechef Torsten Flemming är inne på samma linje.
– Vi försöker jobba med elevernas eget inre filter. Jag har sagt till skolorna att vi måste jobba med eleverna kring det här som en värdegrundsfråga som alla andra. Det har också varit en fråga om begränsningar i chatfunktioner för att stoppa kränkande behandling, det har gjorts men då har det flyttat vidare till andra plattformar så det har inte löst problemet, säger Torsten Flemming.
– Det här är inte en teknikfråga, det är ett förhållningssätt och en värdegrundsfråga. Det är jätteviktigt att vi dagligen jobbar aktivt med det så att lärarna känner att de äger den här frågan i sin pedagogiska planering, säger Elisabeth Jonsson-Höök.