Varannan vatten på ölets dag

På onsdagen stod ölets dag i kalendern och i samband med det hade Barlingbo Bryggeri premiär för en ny storsatsning. "Vi vill bo och verka på Gotland och det måste vi jobba för", säger vd:n Jonny Warg.

Både stilla och bubbligt vatten kommer att fylla petflaskorna.

Både stilla och bubbligt vatten kommer att fylla petflaskorna.

Foto: Malin Stenström

ÖLETS DAG2019-07-17 19:31

Från och med onsdagen börjar det gotländska företaget leverera vatten i petflaskor. Genom att bjuda in till öppet hus i Visbyfabriken under ölets dag, hoppades bryggeriets vd på att kunna förmedla kunskap och tankar bakom den nya satsningen.

– Tanken är att folk ska få komma hit och förstå miljövinsten. Man ska få gå runt och titta på hur det går till och få en pedagogisk genomgång, säger Jonny Warg.

Barlingbo bryggeris verksamhet började med en fabrik på Stava gård år 2013, och flyttade till den nuvarande lokalen i A7-området år 2017. Under årens gång har bryggeriet jobbat med vattenåtervinning i samband med produktionen. Nu utvecklar de återvinningstänket och tar nästa steg i verksamheten.

– Ungefär 100 långtradare med vatten transporteras till Gotland varje sommar, vilket ger enorma mängder onödiga utsläpp. Det tänker vi försöka göra någonting åt genom att göra petflaskorna här, säger Jonny Warg.

Hur tänker du kring vattenbristen som råder på ön?

– Vi har inte brist på vatten under våren, men mycket av det vattnet rinner av ön och åker ut i Östersjön. Det är först när sommaren kommer som läget är kritiskt. Vi tar vara på vårens vatten genom att köpa det av regionen och använder det till vår produktion, säger vd:n.

Bryggeriet beställer komprimerade flaskor från Linköping. De små flaskorna är gjorda av återvunnet plast från Sverige. När de levererats till fabriken i Visby hettas de upp till 120 grader och sträcks ut till önskad storlek. Därefter används tryckluft för att blåsa upp flaskorna.

– När vi gör på det här sättet kan vi transportera lika mycket i ett enda lass som 39 långtradare kunnat göra tidigare då de varit fyllda med vattenflaskor i sin fulla storlek. Beroende på var vattnet kommer ifrån minskar vi koldioxidutsläppen med 20-40 gram per petflaska, berättar Jonny Warg.

Gällande miljöaspekter kring plast och spridningen av det till hav och natur, menar Warg att "debatten har gått snett".

– Det stora problemet är engångsprodukter som plastbestick. Petflaskor är en återvinningsprodukt, varje gång man köper det så betalar man ju pant som man får tillbaka vid återvinningstillfället, säger Jonny Warg.

Han fortsätter:

– Det här är en bra sak för Gotland, det är vårt sätt att bidra till miljön och skapa arbetstillfällen. Vill bo och verka här på ön och det måste vi jobba för, säger Jonny Warg.

Så tillverkas petflaskorna – se filmen på Helagotland.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!