Rapporterna visar på oljeskadade fåglar vid bland annat Närsholmen, Karlsöarna, Sundre, Hoburgen och Kettelvik. Totalt rör det sig hittills om ett tiotal rapporter som kommit till Kustbevakningen.
– Vi har fått sådana rapporter via ornitologerna. I måndags var en av våra patruller och letade utmed en angiven plats som vi hade fått och där hittade de två stycken fåglar, varav en såg ut att lida så mycket att den avlivades på plats, säger Mattias Lindholm, kommunikatör vid Kustbevakningen.
Men trots flertalet rapporter och observationer har inget större oljeutsläpp kunnat hittas.
– Vi har inget känt oljeutsläpp den senaste veckan. Ibland är det så att vi ser mindre mängder olja som inte går att sanera, och viss olja kan ibland sjunka en liten bit under ytan och transporteras långa sträckor innan det dyker upp igen, säger Mattias Lindholm.
Kustbevakningen har daglig satellitövervakning och flygövervakning över Sveriges kuster och brukar oftast kunna upptäcka större utsläpp. Men källan är svår att härleda till då det hittills bara dykt upp olja på fåglar.
– Vi kan inte härleda de här oljeskadade fåglarna till något specifikt utsläpp. Den här gången har det bara dykt upp på fåglar, vilket gör det lite knepigt att veta varifrån det kommer. Det kan komma från andra delar av Östersjön och gått under ytan, eller vara ett äldre utsläpp som plötsligt dyker upp igen, och det är svårt att värja sig emot, säger Mattias Lindholm.
Vad kan man göra som privatperson om man upptäcker oljeskadade fåglar?
– Det är alltid bra att ringa kustbevakningen, för finns det olja på fåglar så finns det olja i havet. Och får vi rapporter tar vi de kontakter vi behöver göra om fåglarna behöver hjälp.