Hittills har en handfull byggnadsarbetare dött på jobbet i Stockholm i år, på Gotland avled förra året en person som föll med en byggnadsställning som rasat. Antalet skadade är betydande.
– Det är inte ok. Vi har nolltolerans när vi går till arbetet och en skyldighet mot våra familjer och mot samhället att komma hem hela och rena, säger Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig för Byggnads region Stockholm-Gotland.
Han är regelbundet ute på byggen och konstaterar hela tiden brister i säkerheten.
– Man tar gärna genvägar, och riskerar då sitt liv. Jag har säkert tio arbetsplatser där folk har ringt och sagt att de jobbar på ett sådant sätt att det är farligt, säger Johnny Rindebrant.
Det kan handla om byggare som byter tak på en villa med enbart livlina som säkerhet. Räcken saknas, eller så är arbetsmiljön farlig på grund av damm i luften.
– Tiden är en stor bov, men även kunskapen, säger Johnny Rindebrant.
Förra veckan hade Byggnads bjudit in en rad företag på Gotland till utbildning i arbetsmiljö och säkerhetstänk. Det kom fem personer.
– Det säger en del. Vi tycker att det är bedrövligt, säger Johnny Rindebrant.
Per Vinberg är chef för 14 anställda på Skanska på Gotland och även han menar att det finns mer att göra generellt när det gäller säkerhet i byggbranschen.
– Det är kul att det byggs och att många får sina drömhus på Gotland. Men det ska inte vara på bekostnad av att några får sina liv förstörda, säger han.
Per Vinberg konstaterar att privatpersoner som hyr in en entreprenör inte är juridiskt ansvariga för säkerheten.
– Men det är inte mindre tragiskt när det händer en olycka, säger han.
Ett problem i branschen är, enligt Per Vinberg, den machokultur som funnits.
– Vi ska ha in mer tjejer i branschen och våga värna om varandra och säga till. Man ska kunna gå i pension hel och frisk, säger Per Vinberg.
Byggen av Visbys nya rondeller, menar han, har inneburit en säkerhetsrisk.
– I branschen önskar vi oss betydligt bättre förståelse från trafikanterna, säger han.
Fallolyckor, stegar, tunga lyft och elektricitet är andra farliga områden. När det gäller schaktning och grävarbeten har normen ändrats till det säkrare när det gäller kanters lutning.
– Tyvärr händer det varje år att någon i Sverige dör på grund av schaktning. Det räcker med en och en halv meter så kvävs man. Det är som att hamna i en lavin, det finns inte en chans att andas, säger Per Vinberg.