Under 2014 hade Gotland störst antal personer vårdade till följd av transportolyckor, som till majoriteten bestod av olycksfall med fordon som är
avsedda för vägtrafik, i förhållande till den egna befolkningen. På Gotland fanns även flest vårdade till följd av avsiktligt självdestruktiva handlingar i förhållande till den egna befolkningen, enligt statistik från Socialstyrelsen. 85 procent av dem som vårdats för avsiktlig självdestruktiv handling har skadat sig själva genom förgiftning, till exempel med läkemedel. Under de senaste sex åren har Gotland varit ett av de mest skadedrabbade länen i Sverige.
Socialstyrelsen sammanställer årligen hur många som vårdats på sjukhus på grund av skador och förgiftningar. Rapporten bygger på de uppgifter alla vårdgivare lämnar in till Patientregistret. Gunnar Ramstedt, chefläkare vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen, kommenterar resultatet i ett mejl till GT: ”Jag kan konstatera att Gotland även 2014 utmärker sig i form av högt antal sjukhusvårdade på grund av skador och olycksfall”.
Efter att hälso- och sjukvårdsförvaltningen förra året uppmärksammades på rapporten meddelade Gunnar Ramstedt att de skulle titta vidare på resultatet och granska varför de olycksdrabbade är många fler på Gotland än i övriga landet.
”Efter att ha tagit del av Socialstyrelsens rapport för 2013 skickade jag frågan vidare, jag följde inte upp detta mer än så eftersom ämnesområdet ligger utanför ramen för mitt uppdrag”, skriver han.
Lisa Stark, folkhälsochef på Region Gotland, var en av de anställda på regionen som Gunnar Ramstedt skickade ärendet vidare till. Hon säger att det här är en återkommande fråga som gjorts försök att borra i tidigare, men utan vidare resultat.
– Problemet är att statistiken gäller för hur många som blivit inlagda i slutenvården och vilka skador de har, inte vilka situationer som lett till sjukhusvistelsen. Även de som råkat ut för olyckor men inte blivit inlagda faller bort och det är därför svårt att få en tydlig bild av vilka riskerna är.
Kommer ni att gå vidare med detta?
– Det är en viktig fråga och det hade varit spännande att ta reda på om det finns särskilda risker för Gotland. Frågan är tyvärr stor och kräver mycket tid så jag tror att det skulle krävas ett politiskt beslut för att vi skulle kunna gräva vidare i det här, säger Lisa Stark.