300 äldre vårdas för fallolyckor varje år

Varje år vårdas över 300 äldre på Visby lasarett för olika typer av fallskador. Det gör Gotland till ett av de län i landet som har flest andel fallolyckor bland personer över 65 och olyckorna kostar samhället stora pengar.

Många äldre på Gotland råkar ut för fallolyckor, inte sällan slutar det med sjukhusvård.

Många äldre på Gotland råkar ut för fallolyckor, inte sällan slutar det med sjukhusvård.

Foto: Erik G Svensson

Olyckor2019-07-24 11:10

Antalet fallskador på Gotland har ökat de senaste åren och enligt statistiken hade länet över 5 700 fallskador per hundratusen invånare år 2017. Med det ligger ön på fjärde plats i riket, bara Stockholm, som toppar statistiken, och ett par norrlandslän har fler.

– En av orsakerna till de höga siffrorna kan vara att Gotland har en högre andel äldre jämfört med riket, säger Ellinor Sundstrand, rörelse- och hälsosamordnare på regionen.

Förutom att det orsakar lidande för den enskilde så är fallolyckor dyrt för samhället. För fem år sedan beräknades kostnaderna i hela landet till 14 miljarder kronor per år.

Att äldre ramlar kan bero på många olika orsaker. Det finns inre faktorer som svaga muskler, nedsatt syn, alkohol, mediciner och att reaktionsförmågan blir sämre när vi blir äldre. Fallolyckor kan också orsakas av yttre faktorer, till exempel mattkanter eller dålig belysning. Eller vara en kombination av de båda.

– En stor andel av olyckorna händer när de äldre ska gå på toaletten på natten, säger Ellinor Sundstrand.

Region Gotland försöker på flera sätt att minska antalet fallolyckor. Den årligen återkommande ”Trill int ikull”-veckan som hålls vecka 40 är en åtgärd. Då genomförs en rad aktiviteter runt om på ön; balansträning, läkemedelsföreläsningar och informationskampanjer på affärer och mötesplatser. Nytt för den kommande veckan i år är en träningsfilm som visar övningar utan redskap som alla med en dator kan göra hemma framför skärmen. Dessutom kommer fysioterapeuter att bemanna utomhusgymmen på ön för att visa övningar som är lämpliga för äldre, berättar Ellinor Sundstrand. Men även resten av året finns det möjlighet att träna både balans och styrka på mötesplatser för äldre i Visby, Slite och Hemse. Regionen försöker också att sprida information om fallolyckor och hur de kan förebyggas via hemsidan, foldrar, berättarcaféer och sociala och kulturella hälsoaktiviteter, berättar Ellinor Sundstrand.

– Men det krävs också samverkan med andra, som hälso- och sjukvården. De kan bidra med att exempelvis ha koll på de äldres läkemedelslista, blodtryck och på att de får i sig rätt näring. Alla måste dra sitt strå till stacken, säger Ellinor Sundstrand.

– En annan viktig bit är att anpassa hemmet – ta bort mattor, se över belysning och förhöja toalettsitsen är några saker som kan minska risken att ramla, avslutar Ellinor Sundstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om