Akutmottagningen på Visby lasarett är en av de sämsta i landet när det gäller att rapportera in olyckor i trafiken. Det hävdar Henrik Andersson vid sektionen för datainsamling och analys på Transportstyrelsen.
Både sjukhus och polis är ansvariga för rapportering av olyckor som sker på gatorna, där polisens inblandning begränsas till fordonsolyckor.
– En person som ramlar med cykeln eller snubblar på trottoaren anmäler ju inte det till polisen. De fångas i stället upp av sjukhusens akutmottagningar, säger Marie Skyving, samordnare på Transportstyrelsen.
I statistik från Transportstyrelsen framgår det att antalet olyckor som rapporteras från Visby lasarett bara är omkring hälften av dem som kommer in från polisen.
– I andra regioner brukar sjukvården ha ungefär dubbelt så höga siffror som polisen, säger Marie Skyving.
När GT söker den ansvarige för akutmottagningen på Visby lasarett är det ingen som vill kännas vid de bristande rutinerna.
– Rapporteringen fungerar som den ska, säger Åsa Hedqvist, resursområdeschef vid Visby lasarett.
Personalen har i uppgift att lämna ut blanketter till patienterna, som senare ligger till grund för statistiken. Anna Wikström vid Region Gotlands teknikförvaltning, säger att informationen från sjukhusen är viktig.
– Statistiken används som underlag för vår planering. Extra viktigt är det på vintern när det är mycket halkolyckor, säger hon.
Visby lasarett började rapportera in olyckor till Transportstyrelsen 2010. Marie Skyving säger att den till en början fungerade bra men att den har varit kraftigt avtagande från 2013.
– Självklart beror det på flera saker. Det är tufft inom vården generellt sett, speciellt på akutmottagningar, men det finns andra sjukhus där det fungerar bra ändå.
Enligt Henrik Andersson vid Transportstyrelsen leder sjukhusens rapportering av olyckor till att ett lägre antal personer skadas i trafiken, vilket resulterar i att färre söker vård.
Marie Skyving anser att sjukhusens rapportering är avgörande för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige.
– Vi hoppas att Visby lasarett känner att de hjälper till i arbetet med att förebygga att människor skadas i trafiken. Vi kan inte uppnå nollvisionen för trafikolyckor på Gotland eller i Sverige utan deras hjälp, säger hon.