WEBB-TV: Följ med ombord på Mjölner som muddrar i hamnen

Det här är något för dig som älskar stora maskiner – det är stort, kraftfullt och bullrigt.

Harald Gröttvik, projektledare för kryssningskajen, poserar vid den stora rippern som spättar loss berget på havsbottnen.

Harald Gröttvik, projektledare för kryssningskajen, poserar vid den stora rippern som spättar loss berget på havsbottnen.

Foto: Dennis Pettersson

ombord på muddringsverket2016-04-01 07:35

Videon är inte längre tillgänglig

Bjässen Mjölner arbetar metodiskt. De stora stödbenen håller pråmen stadigt på plats medan grävmaskinen först river sönder kalkstensberget på havsbotten och därefter skopar upp massorna och lägger på en intilliggande pråm.

Det är en hel delegation som passar på att besöka Mjölner. Förutom Helagotland.se är tre personer från Region Gotland med på rundturen.

– Det är första gången vi är ute själva, vi vill inte störa deras verksamhet. De har en budget, en tidsplan och en kravspec. De måste vara klara innan maj månads slut, annars får vi vänta till 2017 innan de kan fortsätta, säger Harald Gröttvik, projektledare på Region Gotland.

Vädret är avgörande för att tidsplanen ska hålla och hittills har man haft tur med vädret.

– Vi har en ganska hårt pressad tidsplan, 70 procent av produktionen ska göras under 2016. Så här långt har det rullat på efter planen, säger Harald Gröttvik.

Bogserbåten Rimfaxe agerar taxi mellan muddringsverken och hamnen. Manskapet, som består av fyra-fem personer per muddringsverk, bor och arbetar ombord sju dagar i sträck och är därefter lediga lika länge. Arbetet pågår från 06.00 till 21.00, med effektiv arbetstid cirka 12 timmar, berättar Tonny Madsen, från Rohde Nielsen, som är chef för muddringen.

Det är bullrigt ombord på Mjölner. Den enorma grävskopan hämtar upp skopa efter skopa med kalkstensblock och grus från bottnen.

– Den är stor, det är en 300-tons grävmaskin, men det finns större, säger Tonny Madsen och ler.

Massorna används för att bygga det nya landområdet.

– Gotland ska bli 15 000 kvadratmeter större, säger Harald Gröttvik.

Här ska finnas plats för bland annat parkering, busstrafik och poliskontroller.

Den gotländska kalkstenen är för porös för att klara påfrestningarna från havet och runt hela landområdet ska 80 000 ton granit placeras som en sarg. Eftersom det inte finns tillräckligt med gotländsk granit kommer sammanlagt 20 pråmlaster med totalt 60 000 ton att skeppas från Flivik, utanför Oskarshamn.

– Nästa stora steg är leveransen av de 19 kassunerna som tillverkas i Polen. De är kajens ben, väger cirka 600 ton styck och ska lyftas på plats i början av juli, berättar Harald Gröttvik.

Det blir en öppen kajkonstruktion där vattnet kan strömma igenom för att vattnet inte ska bli stillastående innanför kajen.

Totalt ska cirka 100 000 kubikmeter grävas bort från bottnen, varav cirka 82 000 ännu återstår. De båda mudderverken klarar tillsammans 2-3 000 kubikmeter per dygn.

Inom kajområdet ska vattendjupet vara minst elva meter, vilket kommer att säkerställas med hjälp en multibeamscanning av havsbotten som görs med hjälp av bogserbåten Rimfaxe.

När den 530 meter långa kajen, inklusive landfäste, är klar kommer båtar på upp till 340 meter kunna lägga till här.

– De riktigt stora bjässarna kan inte lägga till här, men de är så stora att de ändå inte kommer in i Östersjön, säger Louise Nilsson, biträdande projektledare.

Kryssningskajen ska vara klar i april 2018. Region Gotland bygger och äger kajen som sedan hyrs ut till Copenhagen Malmö Port, CMP, i 20 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!