Musikern Björn Ulvaeus, förre finansministern Kjell-Olof Feldt, författaren Birgitta von Otter och en lång rad präster, politiker, läkare och forskare ställer sig bakom det upprop för frivillig dödshjälp som publiceras i tidningen Dagens Samhälle i dag.
– Vi väntar oss rabalder från alla möjliga håll, säger den gotländske läkaren och professorn Staffan Bergström, som var den som initierade debattartikeln.
Ett 40-tal personer har undertecknat debattartikeln och Staffan Bergström är mycket nöjd med att uppställningen:
– Det viktigaste var inte att få många underskrifter, utan att visa på en bredd. Detta är första gången politiker, läkare och människor från kyrkan går samman i den här frågan.
Staffan Bergström är också nöjd med att uppropet får stöd av tio riksdagsledamöter, som representerar alla riksdagspartier utom Kristdemokraterna.
– Vi vill bryta igenom tystnadsvallen. Trots att mellan 70 och 80 procent av svenskarna vill ha frivillig dödshjälp finns det en beröringsskräck mot detta bland de folkvalda, säger Staffan Bergström.
Debatten om dödshjälp har intensifierats på senare tid. I höstas presenterade Statens medicinsk-etiska råd, Smer, en rapport där de också gjorde en genomlysning av argumenten för och emot dödshjälp.
Debattörer från bland annat kyrkorna och sjukvården har varit kritiska mot rapporten och "Oregonmodellen" som är den modell för dödshjälp som många svenska dödshjälpsförespråkare ställer sig bakom. I debatten har det bland annat hävdats att dödshjälp blir ett alternativ till självmord för personer som i stället borde få hjälp med sina självmordstankar. Staffan Bergströms upprop är ett inlägg i den debatten. Han anser inte att det finns några likhetstecken mellan frivillig dödshjälp och självmord. Staffan Bergström betonar i debattartikeln att frågan om dödshjälp inte ska avgöras av läkare och präster, utan av medborgarna. Nu tycker han att det är hög tid att politikerna tar tag i frågan.
– Det är märkligt att de inte ens vill utreda detta, säger Staffan Bergström.
Hans eget ställningstagande för dödshjälp tog form redan under studietiden i Uppsala. Han minns fall där patienter försökte ta livet av sig när sjukvården inte kunde hjälpa.
– Det är barmhärtighet det handlar om, säger Staffan Bergström.