Så ska de 55 miljonerna användas

Socialnämnden har fått drygt 55 miljoner i tillskott inför 2017. Här är satsningarna inför nästa år.

Socialnämndens ordförande Maria Björkman (S) och Marica Gardell, förvaltningschef.

Socialnämndens ordförande Maria Björkman (S) och Marica Gardell, förvaltningschef.

Foto: Henrik Radhe

omsorg kostar2016-12-07 16:36

Inför 2017 har socialnämnden fått ett ramtillskott på 55,3 miljoner kronor. Det ger mer realistiska förutsättningar för att klara ekonomin, enligt nämndens ordförande Maria Björkman (S).

Socialnämnden har på onsdagen beslutat hur ramökningen ska användas. Cirka 23 miljoner kronor kommer att användas till löneökningar för förvaltningens 1 900 medarbetare, äldreomsorgen får 7 miljoner genom den så kallade resursfördelningsmodellen, LSS-verksamheten (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) får 7 miljoner och familjehemsorganisationen förstärks med 5 miljoner kronor.

– Att vi vill förstärka familjehemsorganisationen är ett beslut vi fattat tidigare. Det är en satsning vi tror att vi kan hämta hem och på sikt både spara pengar på och bespara barn att tvingas åka iväg härifrån, säger Maria Björkman.

Familjehem är också en billigare åtgärd än att placera barn i HVB-hem.

Nämnden beslutade även om en investeringsbudget för nästa år på fem miljoner kronor som främst ska gå till nya larm vid öns äldreboenden.

Trots tillskottet är Maria Björkman fortfarande bekymrad inför nästa år. Ett orosmoment och en stor utmaning är ansvaret för ensamkommande barn. Från 1 juli 2017 sänker Migrationsverket ersättningen till kommunerna med cirka 30 procent.

– Det är jättemycket pengar för oss. Därför flaggar vi för de svårigheterna redan nu till regionstyrelsen och regionfullmäktige, säger Maria Björkman.

För att täcka kostnaderna för 2016 hoppas socialnämnden få del av den "välfärdsmiljard" som regeringen beslutat om till landets kommuner. Nämnden har därför äskat på tolv miljoner kronor från regionstyrelsen.

Antalet ensamkommande flyktingbarn har minskat markant sedan förra hösten och i dag finns 174 barn på Gotland som socialförvaltningen har ansvar för. Regionen behöver därför minska antalet upphandlade platser sedan länsstyrelsens kompensation för tomma platser tas bort. Nämnden har därför beslutat att inte från årsskiftet inte placera ensamkommande barn på HVB-hemmet Västerbo och inte i boendet i Hemse. Boendet Gumbalde har redan avslutats. Övriga avtal kommer också att ses över i takt med att avtal löper ut, utifrån behovet av platser.

– Att boendet i Hemse avslutas är jag inte helt nöjd med, men man kan inte alltid bli nöjd med besluten. De pojkarna kommer att flyttas till Fårösund, säger Jonas Niklasson (C), ledamot i socialnämnden.

Han får medhåll av både Maria Björkman och förvaltningschef Marica Gardell.

– Jag tror att vi alla delar den känslan, det känns inte bra. Det är svårt att få till bra lösningar utifrån alla aspekter, säger Marica Gardell.

*Texten är ändrad/korrigerad 2016-12-08

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!