Att ta fram beslutsunderlag för ett integrerat lokalt energinätverk, för både elenergi och bränsle för transporter och uppvärmning. Det är målet för det nya projekt som man nu börjat skissa på för Östergarnslandet.
– När vi var klara med vatten och avloppsanläggningen så började vi diskutera i styrelsen – vad gör vi nu? säger Gunnar Bendelin, ordförande i Nygarn Utveckling AB.
Det första svaret på frågan var satsningen på det som skulle bli landets största solcellsanläggning. Det stöp på Svenska Kraftnäts omsvängning i fråga om en tredje kabel från fastlandet till ön – och Gotlands Energis följdbeslut att inte tillåta fler anläggningar att koppla upp sig på nätet.
– Först blev man förbannad, men så började vi tänka i mer konstruktiva banor, fortsätter Gunnar Bendelin.
Så kom regeringens uppdrag till Energimyndigheten att låta Gotland bli en pilot i landets omställning till fossilfria energisystem och bitarna började åter falla på plats.
– Nu vill vi undersöka hur man ner på gårdsnivå kan lösa energiförsörjningen i framtiden. Vi behöver få fram tekniska lösningar för att lagra sol- och vindkraft, tillverka gas, öka batterikapacitet och så vidare.
Energimyndigheten har till den sista mars i år på sig att ta fram en förstudie för hela Gotland. Förslaget från Östergarn ska ses i det perspektivet.
– Det har varit brådskande att få fram idéerna, konstaterar Gunnar Bendelin.
Förslaget är att ett nybildat bolag, Austerland Energi, ska bygga vidare på det nätverk och den verksamhet som redan skapats i och med vatten och avloppsreningsprojektet Nyhagen.
– I första skedet handlar det om att inventera förutsättningarna för energiproduktion och energianvändning, säger Wolfgang Brunner, som också är engagerad i projektet.
– Inte minst är det spännande att se hur man kan lösa transporterna i de areella näringarna.
Om Austerland lyckas producera energi i ett lokalt ”smart elnät” borde förutsättningarna för att intressera också GEAB vara goda, menar han. Ett område som han också hoppas mycket på är att utveckla pyrolys, som enkelt uttryckt handlar om att producera både gas och biokol.
– Biokol är en utmärkt koldioxidsänkare och hela det här området väcker nu allt mer intresse, både för småskaligt hemmabruk och i industriella sammanhang, avslutar Wolfgang Brunner.