De tar fram energi- och klimatstrategi för Gotland

Energifrågorna blir allt hetare på Gotland. Men omställningen till minskade utsläpp brådskar var ett centralt budskap på "Gotlands Energidialog 2018".

Agneta Green, energi och klimatsamordnare.

Agneta Green, energi och klimatsamordnare.

Foto: Dennis Pettersson

Omställning2018-11-06 16:00

28 procent av världens befolkning drabbas av extrem hetta om jordens medeltemperatur ökar med 2 grader, 9 procent om uppvärmningen stannar vid 1,5 grader. 99 procent av havens levande korallrev försvinner vid 2 graders ökad temperatur, 70 procent vid 1,5 grader.

Med de skrämmande siffrorna från FN:s klimatpanel IPCC inledde Agneta Green, energi- och klimatsamordnare på Länsstyrelsen sitt anförande på energi- och klimatmötet i dag.

– Allvarsord, konstaterar hon.

Agneta Green leder det lokala arbetet med att ta fram en ny energi- och klimatstrategi, ett uppdrag som länsstyrelserna har i och med den nya klimatlagen. I arbetsgruppen ingår också företrädare för Region Gotland och Campus Gotland.

– Vi ska ta fram beslutsunderlag som bidrar till praktisk handling, säger Agneta Green.

Vägen dit går över dialogmöten och kontakter med företag, föreningar och privatpersoner med kunskap inom området. Dagens dialog bjöd på föreläsningar om flexibla energisystem och energilagring med föreläsare från elkraftsindustrins intresseorganisation Power Circle och Forum för smarta elnät. Fem fokusområden avhandlades i workshops: produktion och bygg, areella näringar, transporter, hållbar livsstil, samt energisystem.

Hur hänger arbetet med strategin ihop med Energimyndighetens projekt för ett fossilfritt Gotland?

– Mycket nära och det ger oss en extra dragkraft, svarar Agneta Green.

Strategin ska vara klar till årsskiftet.

Den som inte fått nog av energifrågor på Länsstyrelsens möte kan fortsätta till Lövsta Grönt Centrum på kvällen, där ett företag som är specialiserat på biobränsle ordnade möten på temat energi & miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om