Den gotländska vikingaskatten består av 83 mynt och kom till ön under 1000-talet, sannolikt genom handelsresande som bott här.
I november kom beslutet att staten via Riksantikvarieämbetet inte skulle lösa in fornfyndet som låg ute på Blocket och på Tradera.
– Det hade varit bra om Riksantikvarieämbetet diskuterat detta med andra innan de tog sitt beslut, sa då arkeolog Majvor Östergren, som under sina många år som verksam på Gotland varit med och grävt upp berömda fynd, jagat skattplundrare och framför allt varit Fornsalens expert på området.
– Riksantikvarieämbetet borde arbeta med att få de här sajterna att sluta annonsera ut fornfynd. Det är inte bra att den här typen av fynd kommer ut till försäljning, menade hon vidare.
Nu svarar Riksantikvarieämbetet på kritiken och hävdar att man inte hade stöd i lagen att lösa in den gotländska silverskatten.
I en insändare skriver man bland annat:
"Riksantikvarieämbetet delar bedömningen att skatten är kulturhistoriskt värdefull, men myndigheten hade inte något stöd i lagen för att lösa in skatten. Det är bara upphittaren, alltså den som hittar fornfynd i eller på marken, som är berättigad till inlösensersättning. Den person som lämnade in skatten är enligt egen utsago inte upphittaren och därmed kan ingen inlösen ske."
Ett initiativ från engagerade fornvänner gjorde att historien ändå fick ett lyckat avslut och att silvermynten nu går att se på Gotlands museum.