I förra veckan blev det känt att moderaterna Sven Bosarfve och Peter Wennblad ville lägga fram en motion om lokalt tiggeriförbud under måndagens sammanträde i regionfullmäktige.
Men Moderaternas fullmäktigegrupp kunde inte fatta något beslut i frågan under sitt möte inför regionfullmäktige.
– Vi tar upp detta i oktober i stället. Det finns två skäl för det – vår fullmäktigegrupp behöver mer tid för diskussion och så var många ordinarie ledamöter borta i dag. Då är det svårt att fatta beslut i en sådan omstridd fråga, säger Peter Wennblad.
Han säger att de mött på viss kritik internt om deras motion.
– Det är klart att det varit en diskussion kring processen. Det hör till och var väntat, säger Peter Wennblad.
Kommer ni att gå vidare med motionen utan att ha fullmäktigegruppen med er?
– Inför nästa möte ska gruppen ta beslut om den ska läggas fram eller inte. Formellt kan vi lägga fram den utan att ha gruppen med oss, men i praktiken fungerar det inte. Så det kommer vi inte att göra, säger Peter Wennblad.
Inger Harlevi, ordförande för Moderaternas fullmäktigegrupp, säger att hon inför mötet fick ett mejl från Peter Wennblad om att motionen tillfälligt dras tillbaka.
– Frågan kommer upp på Moderaternas arbetsstämma i oktober och då kommer de tillbaka till nästa sammanträde i fullmäktige, säger Inger Harlevi.
Vad säger du om att motionen blev känd utan förankring inom partiet?
– Vi har haft ett väldigt bra samtal om hur vi skapar ett tillitsfullt och tryggt samtalsklimat inom vår grupp. Peter har förklarat hur de resonerat och vi är överens om att normen är att motionerna ska till fullmäktigegruppen innan den blir publik, säger Inger Harlevi.
Hon är personligen inte för ett nationellt tiggeriförbud. Men kan tänka sig ett lokalt tiggeriförbud – dock tycker Inger Harlevi inte att det finns problem med tiggeri på Gotland.
– Jag tycker att det ser väldigt olika ut i Sverige och att förbud i bland läggs fram för sådant som polisen egentligen redan ska åtgärda. Till exempel när människor utnyttjas på olika sätt och när man bor på någon annans mark, säger Inger Harlevi.
– I Göteborg såg jag själv hur en man dirigerade kvinnorna som satt och bad om pengar. Då blir det ett problem, men sådan problem har vi inte här. Man kan tycka mer eller mindre om när de säger hej utanför butiken, men de bråkar inte på något sätt.