Gotlandsbåten kommer att likvidera sitt bolag och inte satsa vidare på att bedriva någon färjetrafik. I samband med styrelsemötet beslutade dock styrelsen att de ska utreda om det går att skapa ett "non profit-bolag".
"Vi anser att vi måste skapa ett non profit-bolag (Gotlands Bästa) som jobbar för att skapa en möjlighet att påverka kommunikationerna till och på ön. Vi måste ställa krav på transportörerna och jobba för att det ska finnas konkurrens. Alla transportörer är beroende av att det finns boende och reseanledningar. Ingen åker till Gotland för att få resa med SAS, BRA eller DG, utan man reser med dem för att komma till just Gotland. Blir vi tillräckligt starka måste transportörerna lyssna på oss och gör de inte det får vi starta nya rederier eller flygbolag", skriver styrelsen för Gotlandsbåten bland annat i ett gemensamt uttalande på piggebloggen.se.
Pigge Werkelin utvecklar sitt resonemang i en intervju med Helagotland.se. Han menar på att det är många som vill se en annan utveckling för den gotländska besöksnäringen.
– Det är många som inte är så nöjda med trafiken och ser en otrolig potential i Gotland och att tillväxten i antalet besökare kan öka på samma sätt som övriga landet. Vi får se nu om vi är tillräckligt många som vill ha den här förändringen, säger Pigge Werkelin.
Är det inte sådana här frågor som Gotlands Förenade Besöksnäring ska driva (GFB)?
– Man skulle kunna tro det ... men den frågan drivs inte på något sätt där. Ingen har tagit upp frågan om varför ökningen blev så stor 2016 i antalet besökare och varför ökningen gick ner under 2017. Det är inte det forumet som driver sådana frågor, säger Pigge Werkelin.
Han säger att kommunikationerna till och från Gotland är en fråga som behöver diskuteras mer och att den nu kanske lyfts i ett nytt forum.
– Vi behöver ha bättre kommunikationer för att utvecklas och hela besöksnäringens utveckling handlar om hur många människor som DG kör över till Gotland. Näringen kan inte i tid få reda på vilket tonnage eller turlista som de kommer att köra med, vi får helt enkelt vänta på att de väljer att släppa det. För näringen skulle det behövas en kompletterande trafik, inte en konkurrerande som DG kanske ser det, eftersom de har monopol, säger Pigge Werkelin.
Det är dock inte klart hur de nu kommer att driva frågan kring kommunikationer till och från Gotland vidare. Det är något som man hoppas ska kunna visa sig framöver.
– På ett eller annat sätt kommer vi bilda ett nätverk där boendeanläggningar ska jobba ihop för att hitta lösningar, säger han.