"Vi gör allt vi kan, men nu har vi fått nog"

En ansträngd arbetssituation för lärarna och en stökig skolmiljö för eleverna. Det beskriver en lärare på Gotland i en insändare i dagens GT. Grundskolechef Torsten Flemming säger att frågan om elevstöd är "skolans viktigaste uppgift och svåraste utmaning.”

Grundskolechefen Torsten Flemming.

Grundskolechefen Torsten Flemming.

Foto: Montage

ÖNS SKOLOR2019-06-18 06:09

I en insändare med rubriken "Skolbarn och personal far illa varje dag" beskriver en lärare på grundskola på Gotland en vardag där allt fler barn har svårt att "klara av skoldagen i den skolmiljö som erbjuds."

"Vi har många elever som skulle må bra av att gå i en liten studiegrupp", skriver läraren.

För Helagotland.se utvecklar läraren, som vill vara anonym, sitt resonemang.

– Det här drabbar alla. Lärarna hjälper barnen som behöver mer hjälp, men vad händer med de som inte behöver den? Undervisningen blir lidande. Inkluderingen skapar exkludering tror jag. Ingen mår bra av att vara i ett sammanhang man inte klarar av, säger läraren som Helagotland.se varit i kontakt med.

Vad är lösningen?

– Att man tittar på enskilda fall, vad är det bästa för den här eleven? För de som behöver extra hjälp måste det finnas alternativ till "vanliga" undervisningen; mindre grupper, mindre sammanhang.

Svaret från skolledningen är att de ska lösa problemet på egen hand, påstår läraren.

– Insändaren är ett rop på hjälp. Vi gör allt vi kan varje dag men nu har vi fått nog. Jag och många av mina lärarkollegor orkar inte längre, vissa av dem vill inte vara lärare längre för att de aldrig får någon hjälp, säger läraren:

– Svaret är oftast ”här har ni en assistent till”. Sen är det upp till oss att lösa resten. Vi behöver inte assistenter, utan mindre och fler studiegrupper. Politikerna tar inte sitt ansvar. Det som sker nu är ingen utveckling av skolan, det är en avveckling. Det är helt bedrövligt.

Regionens grundskolechef Torsten Flemming säger att grundskolans vision är likvärdighet och en skola för alla.

”Det betyder inte att samma organisatoriska lösning och arbetssätt passar alla elever. Lika är inte rättvist”, skriver han i ett mejl till Helagotland.se.

”Inkludering, att man tillhör en grupp och skola, är något att sträva efter och som elever oftast vill själva.”

Enligt Torsten Flemming satsar regionen stort på kompetensutveckling av personal.

”Vi har regionövergripande undervisningsgrupper där eleven kan få sin undervisning i ett mindre sammanhang med kompetent personal, särskilt utbildade och med erfarenhet av att arbeta med särskilt stöd.”

Han säger att det finns exempel på skolor som själva organiserar små grupper för elever.

”Att leva upp till skollagens skrivning om att varje elev ska få det stöd den har rätt till för att nå målen är skolans viktigaste uppgift och samtidigt svåraste utmaning.”

grundskolans vision är likvärdighet och en skola för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om