Konstnärsfynd ute på landsbygden

Inte på tvären. Svenrobert Lundquist arbetar med asiatiska bildformat på höjden istället för det västerländskt vertikala.

Inte på tvären. Svenrobert Lundquist arbetar med asiatiska bildformat på höjden istället för det västerländskt vertikala.

Foto: Tobias Wallström

Orientaliska tryck och gotländska hästar2011-07-22 04:00

Gotlands mest fågelrika område och ett gammalt militärområde. Faludden, fem kilometer österut från Storsudret, är också en spännande plats ur ett konstperspektiv. Här har Birgitta Gäfvert och hennes man upplåtit sin renoverade lada till konstutställningar. Just nu ställer konstnärsparet Mona Niklasson och Svenrobert Lundquist ut.

Mona Niklasson har pippi på hästar. De finns närvarande i de flesta av hennes motiv. Hennes individuella hästskulpturer har inspirerats av den kinesiska terrakottaarmén. Hon målar dem för hand och glaserar dem inte - för att hålla ytan mer levande. Hästarna återkommer också i hennes övriga konst, liksom några zebror och hundar.

Varför just hästar?
- Jag är förtjust i dem och samtidigt är jag lite rädd också. Här på Gotland är det inte så svårt heller, det finns ju hästar att inspireras av överallt, säger Mona Niklasson, med hus i Burgsvik.

Hon sitter vid hästhagar på Storsudret och skissar. Svenrobert Lundquists konst hittar inspirationen längre bort. Den bär asiatiska drag. I stället för vertikala bildformat jobbar han med motiv på höjden - som man gör i Asien. Han tjusas av den japanska estetiken. Tekniken är också viktig. Objekten är tryckta med träsnitt som skapas av utskurna träfiberplattor. Det är ett pilljobb.

-  Man måste ha tålamod, säger han.

Pappret är orientaliskt och gjort på en japansk rot vars fibrer ger det en grumlig och lite ojämn struktur.

Konstnärsparets utställning på Faludden har gått över förväntan. Hälften av Monas hästskulpturer har blivit sålda. Vissa till långväga köpare. En till Singapore, en annan till Los Angeles.

Hitta hit: Åk mot Burgsvik på väg 142, och kör av mot Faludden 6, vid Faludden 4 sväng av mot Burge gård.

Passa på: Hänger till och med den 26/7. Öppet 15-18. Kan komma att förlängas om publiktrycket är lika stort som hittills.

Han är nyligen examinerad från Mejan, Kungliga Konsthögskolan. Galleristerna Marita och Jon Jonsson bjöd in Mikelis Lapsa för att visa upp ung framtidskonst. Lapsa utgår i sina verk från filmscenografi vilket märks tydligt.

Det är som en inbjudan till att vilja se filmen och förstå tavlan. Själva ögonblicket som utgör tavlan är den när regiassistenten ropar "tagning". Tavlorna är döpta efter filmklappans text.

Parallellt pågår utställningen AV ART med Simon Häggblom, Karin Lind, Lars Jonsson, Roger Andersson och Julia Peirone.

Det sistnämndas fotokonst är iögonfallande. Just för att Julia Peirone fångat unga kvinnors akilleshäl i själva plåtningsmomentet - det när de blinkar till, får till en konstig pose eller tittar bort.

Hon är en etablerad fotokonstnär med ett speciellt öga för det tekniskt aparta i sitt jobb.

Hitta hit: Väg 142, 800 meter söder om Sundre socken på vänster sida av vägen norrifrån.

Passa på: Sista chansen att se utställningen är nu på söndag den 24/7.Öppettider: 11-17 (mån stängt). Den 27/7 öppnar nya utställningen med Bruno Ehrs, Björn Keller (numer bofast på Fårö) och Channa Bankier. Hon kommer att visa nya oljor - något Channa inte gjort på över tjugo år, berättar paret Jonsson.

Tovat, stickat, vävt och sytt. Teknikerna bakom material skiftar på Textil Gotlands utställning "Röda Tråden".

Utställningen drivs av denna ideella förening med ett 30-tal deltagande konstnärer och runt 80 medlemmar som regelbundet träffas över textilierna.

Det är mycket färg. Här finns allt från handväskor, hula-hula-mattor med blomsterbast, kläder, fårskinn, kuddar och smycken.

Ett par roliga förkläden inköpta second-hand av Malin Sjöstrand är en eloge till alla våras mödrar: upphottade med påsydda tryck.

En vit jacka kräver en närmre titt. Dess brodyrmönster är nämligen en karta över Visby innerstads gatunät.

Mattan "Fakirens dröm" av Aira Lee är en vävd matta med instickade spikar.

Hitta hit: I ett gammalt missionshus på väg 140 i Eksta, en mil söder om Klintehamn. Håll utkik efter färgglada majstänger som vajar i vinden vid vägen.

Passa på: Till och med 14/8 pågår utställningen. Öppet dagligen 11-18.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om