Ortopeder: Vi är oroliga för säkerheten

Ortopederna på Visby lasarett oroas på sikt av en hotad patientsäkerhet. Att minska antalet vårdplatser kommer att få konsekvenser, menar de i en debattartikel.

OROLIGA ORTOPEDER. Nio ortopedläkare på Visby lasarett har undertecknat debattartikeln med rubriken ”Operation? Var god dröj!”. På bilden syns sju av dem, från vänster: Håkan Hedlund, Roland Ullmark, Åke Karlbom, Anne Garland, Per Lindblom, Arne Lundberg och John Eliasson.

OROLIGA ORTOPEDER. Nio ortopedläkare på Visby lasarett har undertecknat debattartikeln med rubriken ”Operation? Var god dröj!”. På bilden syns sju av dem, från vänster: Håkan Hedlund, Roland Ullmark, Åke Karlbom, Anne Garland, Per Lindblom, Arne Lundberg och John Eliasson.

Foto: Magnus Ihreskog

oroliga ortopeder (gt)2017-03-22 10:30

Nio ortopedläkare på lasarettet har undertecknat debattartikeln här intill.

De menar att planerade operationer kommer att få stå tillbaka vid stängning av en halv vårdavdelning (sju eller åtta platser för inneliggande vård), vilket de informerats om kommer att ske.

De börjar dessutom bli rädda för en hotad patientsäkerhet:

– Oron är påtaglig att någon ska få fel medicinering eller att något annat allvarligt sker, med tanke på svårigheten att rekrytera kompetenta sköterskor till fasta tjänster, säger Arne Lundberg, överläkare på ortopeden, en av de nio som skrivit under.

Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef, säger dock att stängning av någon vårdavdelning inte är beslutad. Däremot finns olika förslag som analyseras och diskuteras av ledningen:

– I förslaget finns en plan för olika åtgärder där vi har målsättningen att kunna utföra vårt uppdrag även gällande planerade operationer, säger hon.

Oavsett detta menar ortopedläkarna att försämringen skett stegvis över tid, den gotländska vården hade en, som Lundberg uttrycker det, ”stark period” för omkring tio år sedan.

Men nu börjar effekterna av en stor omorganisation runt 2010-11 märkas.

– Personalen i dag är överbelastad, dessutom saknar vi en stabil arbetsstyrka, vilket är den kanske viktigaste säkerhetsåtgärden inom vården. Stabila, rutinerade medarbetare, säger Arne Lundberg.

Syftet med debattartikeln är att informera allmänheten om det läge som de upplever råder på lasarettet.

– Vi är lite trötta på signalerna att det inte ska innebära några konsekvenser för patienterna när vi minskar ner. Vad tror man att vi hållit på med tidigare, om inte minskade personalresurser ska märkas, frågar sig Arne Lundberg.

Det personalen är orolig för är att vårdplatserna, vid en eventuell stängning, inte räcker till och patienter måste skickas hem då det alltid måste tas höjd för akutvården.

– Vid en adekvat bemanning ökar inte arbetsbelastningen, men att minska planerade operationer är en usel lösning. Att skicka folk till fastlandsvård ökar bara kostnaderna ytterligare.

I debattartikeln låter det, mellan raderna, som att ni råder patienter att söka hjälp på fastlandet?

– Nej, det gör vi inte. Men den rätten finns och jag tycker att den ska informeras om. Den bästa kvaliteten i såväl vård som uppföljning får vi om patienten tas om hand på sitt ordinarie sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om