Lagade mat på ogräs
- Leve den gröna revolutionen, skålar deltagarna. Det handlar om en matrevolution, att det är möjligt att äta vilt växande växter och ogräs.
Ramslök. Erik Lindman-Mata plockar ramslök.
Foto: Henrik Radhe
Först begav man sig ut på fältet för att plocka ingredienserna i ett änge vid Herrvik varefter man intog köket i den före detta skolan i Östergarn. Och deltagarna kom hem med fyllda korgar. En del av innehållet var sådant som väl de flesta vet går att äta men här fanns även andra sorter. Ramslök och kajp är ju numera väletablerade och nässlor vet de flesta kan förvandlas till soppa. Men här återfanns även kirskål, citronmeliss, rödplister, malört, älgört, maskrosblad, målla...
Alla åldrar
- Det finns för alla åldrar och smaker, framhöll kursledaren Bodil Heijbel. Själv har hon lärt sig från tidigare generationer men det finns även användbara böcker.
- Mina barn är i stort sett uppfödda på ogräs. I 20-årsåldern är de positiva, när de var 14 var det sådär...
Men allt som växer är förstås inte ätligt. Bodil drar sig till minnes en episod när hon var nybörjare på området och förväxlade kajp och pingstlilja vilket ledde till magplågor. Men direkt giftigt är inte så mycket utan det handlar mer om att vissa arter inte är anpassade till människans matsystem.
- Gräsarter är inte så bra, vi har ju inte fyra magar...
Det är förstås en nyttighetsaspekt som utgör en viktig grund för denna form av matlagning. Mat från växtriket som vuxit långsamt i naturen utan påskyndande, konstgjorda processer.
- Och det är en sinnlig upplevelse att plocks själv, framhåller Karin Gardell, ordförande i Medvetna Matval.
Av söndagens skörd tillredde man först en grön drink. Här mixades nässla, hallonblad, älgört, mynta, citronmeliss och maskrosblad med honung, vatten och citron.
Sen skulle deltagarna laga soppa.
- Det är ganska snabblagat när det är plockat. Man sköljer, hackar och fräser.
I soppan ingick nässla, ramslök, kajp, kirskål och vild gräslök, som förvälldes. Sen i med örtbuljong och creme fraiche och så lite gullvivsblommor överst som vacker dekoration och för att färgmässigt bryta av mot det gröna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!