Idén om att anlägga Sveriges största solcellspark i Östergarn kläcktes för flera år sedan. Då stoppades planerna av att GEAB:s nät inte kunde ta emot så mycket nyproducerad el. Nygarn Utveckling AB har inte gett upp och målet är fortfarande att Östergarn ska bli fossilfritt och självförsörjande på el. Nu är läget förändrat och de ska påbörja en genomförbarhetsstudie om att anlägga Sveriges första flytande solcellspark. Projektet heter Austerland Skags och enligt projektledare Wolfgang Brunner är det en lokal manifestation av Parisavtalet.
– Det är så här det yttrar sig när man ska förverkliga det som har skrivits under i Paris. Det är en "glokal" process, där man förenar lokala och globala behov och utmaningar. Och det är så man bygger hållbarhet, säger han.
Genom att bidra till energiomställningen på en lokal nivå hoppas de kunna vara en förebild för andra och samtidigt verka för fortsatt utveckling i bygden. Nygarns Utveckling AB kämpar för att ge "power to the people", i dubbel bemärkelse.
– Solen skiner, vinden blåser och skogen och grödorna växer över hela Östergarnslandet. Kan vi ta vara på de här resurserna är det världens vinst för bygden. Vi kan skapa "local empowerment", berättar Wolfgang Brunner.
I stället för att var och en ska sätta solceller på taket är planen att anlägga en andelsägd park där det är lättare att lagra energin. Cellerna ska placeras på Skags gårds bevattningsdammar. Det minskar därmed avdunstning från dammarna, kyler solcellerna och spar markyta.
– Nu blir det ju inte Sveriges största solcellsanläggning, men kanske den smartaste! säger Wolfgang Brunner.
Nygarns Utveckling AB har nu beviljats medel från Energimyndigheten, vilket är ett viktigt steg framåt för projektet. Med hjälp av både experter och en lokal referensgrupp ska de göra en genomförbarhetsstudie med fokus på fyra dimensioner. Förutsättningarna för bygget måste undersökas både tekniskt, legalt, socialt och ekonomiskt. När det är klart kan de gå vidare till nästa steg som handlar om finansiering av projektet.
– Det är klart att det inte är gratis men om vi gör det på ett smart sätt så genererar det utveckling lokalt och gynnar lokala företag. Det smarta med flödande energikällor är att när investeringen väl är gjord, kostar energin inget. När man väl har byggt macken är bensinen gratis, säger Wolfgang Brunner.
Han menar att det var på tiden att utvecklingsarbetet tar ett steg framåt.
– Staten har varit väldigt passiv. De har pratat men det har inte kommit några resurser. Det finns en frustration, säger Wolfgang Brunner.
Att till slut få ett ja på sin av ansökan om medel ser bolaget som ett viktigt kvalitetsbevis för projektet. Tack vare stödet från Energicentrum Gotland har det också börjat hända mer saker.
– Regionen har skickat en begäran om regelundantag för energigemenskaper till regeringen, vilket är exakt vad vi ville ha, berättar Per Flink, styrelsemedlem i Nygarn Utveckling AB.
Nu väntar nya utmaningar för utvecklingsbolaget, men de har sol i sinnet!
– Allt vi gör är en lärandeprocess som man får vara med om samtidig. Och det är det som är utveckling, säger Per Flink.
– Och det är det som är empowerment också. Känslan av att vår egen kompetens och förutsättningar växer är en otroligt viktig dimension av regional utveckling – att man tror sig kunna göra något, tillägger Wolfgang Brunner.