Efter att Gotlandshem stött på problem med det planerade projektet med lägenheter i kvarteret Ejdern i Slite har bostadsbyggandet på landsbygden blivit en aktuell fråga för öns utvecklingsbolag. Vem ska bygga om Gotlandshem inte gör det?
I förslaget till uppdaterad bostadsförsörjningsplan är dubbel markanvisning och byggemenskaper de två vägar som kan ge bostäder på landsbygden. Ett pilotprojekt med dubbel markanvisning är på gång att ge hyresrätter i Hemse och Klintehamn. Den andra vägen, byggemenskaper, är ännu i sin linda. Men i Östergarn har planeringen inletts.
Nygarn började se över möjligheterna efter att regionfullmäktige i juni 2017 klubbat den fördjupade översiktsplanen för Östergarnslandet. I den pekades byggbar mark ut, bland annat intill Östergarns idrottsplats. Planerna på att bygga där kan förverkligas efter att utvecklingsbolaget byggt ut vatten och avlopp i Östergarn.
– Det är självklart att vi engagerar oss. Ska utvecklingsplanerna förverkligas måste vi locka barnfamiljer till Östergarn, så att skolan i Kräklingbo tryggas, säger styrelseordföranden Gunnar Bendelin.
Nygarn Utveckling AB är tillsammans med Region Gotland med i ett Vinnovaprojekt om byggemenskaper. Det är en form där gemenskapen – ett utvecklingsbolag, en förening eller grupp av privatpersoner – agerar byggherre med ansvar för planering och genomförande.
– Det är en bra form. Vinstintresset försvinner och man kan lyfta fram annat, som ekologiskt tänkande, säger Eva Engström som tillsammans med Gunnar Bendelin arbetat med projektet.
Tillsammans med förra stadsarkitekten Carin Johansson har Nygarn tagit fram ett förslag med åtta parhus som kan ge 15-20 lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. En enkätundersökning har visat att det finns intresse.
– Många drömmer om att bo på landet. Det här kan bli första hemmet för en barnfamilj. Vi vill satsa på odlingslotter och tänker undersöka om de som vill ha djur kan få hyra ladugårdsutrymme i Östergarn, säger Gunnar Bendelin.
Hittills har Nygarn Utveckling AB gjort allt arbete på ideell väg. När arbetet med att ta fram en detaljplan börjar, när avtal ska skrivas och projektet marknadsföras, behöver man hjälp.
– Vi har haft en bra dialog med Region Gotland, men att gå fram papper till handling klarar vi inte med ideella krafter. Vi behöver hjälp från regionen med en konsult eller en lots som kan vägleda oss vidare, säger Gunnar Bendelin.
Han ser andra sätt som regionen kan hjälpa till på:
– Tidigare kunde de ge kommunal borgen, men den dörren är stängd och verkar svår att få upp. Men regionen skulle kunna ge stöd genom att inte kräva betalt för planläggning direkt, utan vänta till dess projektet är genomfört.
Nygarn fick positiv respons när byggplanerna presenterades på mötet ”92 möjligheter” i januari. Efter det har en workshop om byggemenskaper arrangerats i Östergarn, och i tisdags deltog både Nygarn och Region Gotland i Vinnovas möte om byggemenskaper.
Planerna har även presenterats för och fått gehör från öns lokala utvecklingsbolag. På måndag möter bolagens paraplyorganisation Gubis Region Gotland för ett möte om lokala utvecklingsfrågor. Efter Gotlandshems problem med att få en hållbar ekonomisk kalkyl för kvarteret Ejdern i Slite så blir bostadsbyggandet en viktig fråga.
– Det skulle vara bra om Östergarn blir ett exempel för hur byggemenskaper kan ge bostäder på landsbygden. Men det behövs politiskt initiativ nu, säger Gunnar Bendelin.