Ett efterlängtat vårregn får grönskan att fullkomligt explodera, men ger också Kerstin Rosenkvist mer att göra.
– Här är lite som en arkeologisk utgrävning, säger hon och försöker bilda en ny rabattkant mellan primula blandad med utblommad vintergäck och gräsmatta hos en kund.
Kerstin Rosenkvist berättar hur hon i februari blev arbetslös, efter att ha avslutat ett halvårs inhopp på Gotland Grönt centrum som lärare i en kurs i trädgårdsodling. Coronautbrottet gjorde att hon tappade nästan alla sina kunder på sitt andra halvtidsjobb, i skolhuset i Östergarn där hon sedan nio år jobbar med bindvävsmassage och kraniosakralterapi mot bland annat whiplashskador.
– Jag sökte lite jobb, som jag inte fick. Jag hade tänkt satsa på massagebehandlingarna när coronakrisen kom, säger hon och berättar att det var dottern Elsa som sett på Facebook hur andra hade fullt upp med att hjälpa till att fixa trädgårdar till sommarhus, när ägarna på grund av corona inte kunde komma till Gotland.
Ett hav av kirskål böljar inbjudande framför Kerstin Rosenkvist i en kunds trädgård.
– Jag älskar att rensa ogräs! Det är så skönt och meditativt, då får jag tid att tänka på framtiden och tid att göra upp planer. Att få tag i och dra upp en riktigt lång kvickrotsrot ger tillfredsställelse, säger hon och berättar att hon brukar försöka komma ihåg att ta före- och efterbilder med mobilkameran för att visa kunden.
Och kunder kom det gott om just tack vare corona. Medan andra företag går på knäna fick Kerstin Rosenkvist fullbokad almanacka.
– Jag har aldrig haft så mycket pengar på företagskontot som nu, men att rensa ogräs tar på kroppen och jag är 57 och inte 22, säger hon och berättar att händer och kropp sätter stopp efter tre till fyra dagar i sträck på knä i andras trädgårdar.
Coronapandemin har tvingat många sommarhusägare att stanna kvar på fastlandet och nu vill de ha Kerstins hjälp med att rensa rabatter, klippa rosor, lavendel och rensa ogräs.
– Det är tomt i husen och vi har kontakt på telefon, sms eller mejl. Många längtar hit och tycker att det är jättejobbigt och känner sig isolerade i Stockholm, säger hon och berättar att hon förstår deras situation.
Kerstin Rosenkvist har själv bott i Stockholm och lider med kunderna som sitter fast i karantän i sina lägenheter.
– Jag tycker synd om dem, vad mer kan man göra? Men jag tänker, flytta hit då, säger hon och berättar om fibernätet som gör att det går utmärkt att jobba på distans med Östergarnslandets vidder som utsikt.
Uppsvinget på trädgårdssidan har gett Kerstin Rosenkvist vatten på sin kvarn. Hon har planer på att få igång vuxenutbildning i trädgårdsskötsel i Skolhuset i Östergarn och i det 20 kvadratmeter stora växthuset hemma drar hon just nu upp plantor.
– Jag har en dröm om att öppna plantskola i liten skala, säger hon och berättar att hon blåst nytt liv i namnet Östergarns trädgård som hon tidigare drev ihop med en kompis.
Kerstin Rosenkvist berättar entusiastiskt om hur hon vill odla och sälja egna snittblommor och perenner i Östergarn till kunder, och få användning av sina erfarenheter bland annat som trädgårdsansvarig för Visby stadsodling.
– Det ligger mycket i tiden med klimatomställningen och jag tror att många vill odla det man kan äta och inte bara gräsmatta. Att ha en bit mark att odla och göra vad man vill med är en ynnest, säger hon.
Hur sommaren ser ut vet inte Kerstin Rosenkvist, men hon misstänker att en hel del fastighetsägare inte kan komma ner till sina sommarhus då heller.
– Det är möjligt de vill att jag ska titta till och vattna, jag har en liten förhoppning att de återkommer till nästa vår så att de slipper ta hela semestern till att rensa ogräs.
Just ogräsbekämpning är något som Kerstin Rosenkvist uppmanar alla att själva passa på med nu efter regnet som kom.
– Det man gör nu på våren har man igen hela sommaren. Samla upp gräsklippet från gräsmattorna och lägg på rabatterna. Det binder fukt och matar maskarna. Maskar är fantastiska och utsöndrar fukt, säger hon och berättar om den egna skogstomten på vägen mellan Herrvik och Sysne.
Dit flyttade familjen för drygt 20 år sedan och jordmånen bestod då mestadels av sand.
– Jag hade inte en enda mask på tomten. Vi köpte kompostmask och nu kryllar det av dem och jag har byggt upp jorden – jord full av mikroorganismer och svampar, säger Kerstin Rosenkvist.