Prisas för sina innovativa forskningslösningar

Den gotländske forskaren och universitetslektorn Jonas Hentati Sundberg, bördig från Östergarn, är årets mottagare av Sveriges lantbruksuniversitets förtjänstmedalj i silver.

Jonas Hentati Sundberg

Jonas Hentati Sundberg

Foto: Jannete Hentati

Östergarn2023-09-06 12:50

Jonas Hentati Sundberg är verksam vid SLU:s institution för ekvatiska resurser och hans forskning är inriktad mot både fisk och sjöfågel. Utdelningen av förtjänstmedaljen sker vid universitetets promotionshögtid den 7 oktober. 

Han känner sig hedrad av priset.

– Det är en jättestor ära. Jag tycker det är en fin motivering också, så jag blev jätteglad. Det blir en sorts råg i ryggen och ett kvitto. Jag tycker ju det jag håller på med är väldigt kul, och det är roligt att det värderas av andra ur ett lite bredare perspektiv, säger Jonas Hentati Sundberg. 

undefined
Sillgrisslor på Stora Karlsö som studeras med hjälp av artificiell intelligens.

Jonas nytänkande genom att införliva ny teknik i forskningen, i kombination med hans engagemang för kunskapsöverföring, ligger till grund för utmärkelsen. Ett exempel på hans innovativa forskning är den självseglande segeldrönaren.

– Den används för att mäta hur mycket fisk det finns och vattenkvalitet. Det är billig och miljövänlig teknik att använda eftersom den kan självsegla vecka efter vecka. Det ökar dramatiskt vår möjlighet att samla in ny kunskap. 

Ett annat exempel är det projekt med artificiell intelligens som pågår ute på Stora Karlsö för att följa sillgrisslor. 

– När jag för tjugo år sedan jobbade på stora Karlsö var det kikare och anteckningsblock som gällde. Nu är fåglarna kameraövervakade och kan följas 24 timmar om dygnet. Sedan använder vi artificiell teknik för att gå igenom filmerna för att hitta det som är intressant. Tekniken har blivit ett viktigt hjälpmedel för att få bättre ekologisk kunskap.

undefined
En sillgrissleunge på Stora Karlsös konstgjorda hylla.

Jonas har varit på SLU sedan början av 2016. 

– Det är ett väldigt spännande universitet att vara på, så det kommer jag att fortsätta med.

Han är nyss hemkommen från Stora Karlsö där han har samlat in informationen från årets säsong. 

– Stora Karlsö är Östersjöns plats nummer ett när det kommer till biodiversitet, det är helt unikt och en naturlig plats för mig som forskare att vara på. Till Uppsala har jag nu med mig en låda med 93 terabyte data från vår konstgjorda forskningsklippa. Vi håller på att utveckla metoder och algoritmer för att automatiskt läsa av ringmärkningsringarna och även väga fåglarna automatiskt på utplacerade vågar. 

Firas utmärkelsen på något särskilt sätt?

– Jag tar inte ut någonting i förskott, utan firandet blir i oktober. Jag har en 40-årsdag som kommer upp nu också, så det blir en firandets höst, säger Jonas Hentati Sundberg glatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!