I våras undertecknades köpeavtalet och Sandvikens camping köptes av bolaget Östergarn strand AB, ÖSAB. När diskussionerna om ett köp inleddes för över tio år sedan ägdes bolaget av Östergarns IK. När köpet väl gick igenom hade styrelseledamöterna i bolaget tagit över hela ägandet från idrottsklubben.
Regionstyrelsen valde ändå att gå vidare och köpeavtalet undertecknades i mars. Men redan någon månad efter fastighetsköpet hade ÖSAB bytt ägare – igen. Styrelseledamöterna sålde ÖSAB till ett annat bolag, Gyllene Stranden AB. Alltså hamnade campingen, som från början skulle säljas till en lokal idrottsförening, i händerna på en ny exploatör. Det har väckt missnöje på bygden och lett till heta diskussioner på nätet och ett fullsatt stormöte i socknen.
För regionstyrelsen som fattade beslut om försäljningen i höstas kom ägarbytet inte som någon överraskning. Redan i underlaget till beslutet framgår att ÖSAB haft kontakt med "intressenter" eftersom mer kapital behövdes för att kunna bygga enligt detaljplanen för området (som bland annat tillåter nybyggnation av ett 30-tal campingstugor).
– Underlaget till regionstyrelsen var ganska tydligt, att de behövde få in mer kapital i bolaget och att de sökte intressenter, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.
Hon tror att upprördheten på Östergarnslandet kan bero på styrelsens kommunikation.
– Jag tror att det handlar om hur ÖSAB har informerat och hur öppna man har varit i diskussionerna på bygden med vad man har tänkt med det här bolaget.
Till grund för direktförsäljningen låg dels det tio år gamla optionsavtalet med ÖSAB, dels en värdering som gjorts av fastigheten. Köpeskillingen blev 4,3 miljoner kronor och priset har satts lägre eftersom ÖIK arrenderar fastigheten till och med 2025, vilket anses sänka fastighetens värde.
Eva Nypelius tror att regionen gjort en bra affär utifrån förutsättningarna.
– Grunden för vårt beslut var två olika värderingar som visade att det inte alls är troligt att vi hade fått ett högre belopp om vi hade sålt på öppna marknaden. Det handlar om att få till en utveckling. Då behöver man utveckla campingområdet också, och detaljplanen har arbetats fram i samråd med bolaget och representanter från Östergarn. Vi har trott att det här var väl förankrat i bygden.
Att ÖIK hade avslutat sitt ägande i bolaget var inget som påverkade regionstyrelsens beslut.
– Det är klart att det funnits diskussioner, det var också därför vi hade de här två värderingarna. Men det var en enig regionstyrelse som fattade beslutet, säger Eva Nypelius.
Försäljningen har ifrågasatts av ledarsidorna i både socialdemokratiska Gotlands Folkblad och moderata Gotlands Allehanda. Erik Fransson skriver i Gotlands Folkblad att han inte tror att regionpolitikerna hade sålt om de förstått att bolaget "skulle säljas vidare till ett nystartat holdingbolag". GA:s Mats Linder menar att affären "knappast var vad regionen tänkt sig".
Blev det vad ni hade tänkt er?
– Det är klart att det initialt var en diskussion med idrottsföreningen, men det är också viktigt att få till en utveckling av det här området, säger Eva Nypelius.
På tisdagens stormöte uppgav styrelseledamoten Gunnar Bendelin att man inte informerat bygden på ett bra sätt.
– Där tycker jag att vi har varit dåliga. Vi hade kunnat informera tydligare, sa han då.