Miljödomstolen ger Samuelsson rätt om dispens till Max Hansson

Max Hanssons strandskyddsdispens för tillbyggnad av sin fastighet i Östergarn kvarstår. Miljödomstolen avslog i sin dom i går Naturvårdsverkets överklagande av länsstyrelsens dispensgivning. Det var dåvarande landshövdingen Marianne Samuelssons uttalanden i ärendet som ledde till att hon tvingades avgå.

Östergarn2010-02-25 04:00
Miljödomstolen anser således att den av länsstyrelsen beviljade och omdiskuterade strandskyddsdispensen var riktig. Domstolen har också i oktober i fjol varit på plats och hållit syn på den fastighet det hela gäller. Och då har man konstaterat att allmänhetens tillträde till närområdet inte försämras om den tänkta tillbyggnaden sker vilket är den tyngsta anledningen till att domstolen anser att det var rätt att bevilja dispensen.
Länsstyrelsen beslutade 15 juli i fjol att meddela Max Hansson, Visby, dispens från bestämmelserna om strandskydd samt tillstånd enligt föreskrifterna till naturreservatet Gotlandskusten för tillbyggnad av ett fritidshus på fastigheten Östergarn Djupvike 1:19.
Landshövding Marianne Samuelsson var beslutande med Urban Westerlind, naturvårdshandläggare, som föredragande och där den senare anmälde avvikande mening. Det beslutet överklagades av Naturvårdsverket som yrkade att Miljödomstolen skulle avslå beviljad dispens.

Dispens krävs
Miljödomstolen konstaterar att den aktuella tillbyggnaden skall ske inom ett område som omfattas av strandskyddsbestämmelserna och att dispens krävs.
Enligt uppgift från Max Hansson har den aktuella byggnaden använts som fritidsbostad i varierande utsträckning sedan han förvärvade fastigheten i slutet av 1970-talet. Dessförinnan var den permanentbostad från uppförandet vid förra sekelskiftet fram till 1950-talet. Uppgifter som Miljödomstolen inte finner skäl att ifrågasätta. Något som innebär att allemansrätten i närheten av byggnaden varit, som den juridiska termen lyder, utsläckt, i vart fall sedan 1970-talet.

I utkanten
Vid sin platssyn konstaterade domstolen att den tomt på vilken tillbyggnaden ska ske är belägen utmed en mindre väg i utkanten av det strandskyddade området och på ömse sidor om vägen finns flera bostadshus och uthus.
Enligt Miljödomstolens mening kan den nu aktuella platsen inte uppfattas som allemansrättsligt tillgänglig. Man konstaterade också att allmänheten hade möjlighet att via gångstigar röra sig fritt ner till stranden. Och Miljödomstolen kommer därmed till slutsatsen:
"Det framstår som uppenbart att den ansökta tillbyggnaden inte skulle i någon större utsträckning än den redan befintliga byggnaden avhålla allmänheten från att beträda allemansrättsligt tillgängligt område. Särskilda skäl för dispens föreligger därför".
Och därför avslås överklagandet. Miljödomstolens dom kan överklagas senast 17 mars, dock krävs prövningstillstånd så ett överklagande tas enbart upp om vissa kriterier är uppfyllda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om