Motståndet mot kärnkraft handlar om barnen

25 år efter Tjernobylkatastrofen och med haveriet vid Fukushima i färskt minne, är kärnkraftsfrågan återigen aktualiserad.I går samlades ett 50-tal personer vid Kärnkraftsröset i Östergarn, för en manifestation mot kärnkraft.

Motståndare. Wolfgang Brunner var aktiv kärnkraftsmotståndare redan vid Tjernobylolyckan för 25 år sedan.

Motståndare. Wolfgang Brunner var aktiv kärnkraftsmotståndare redan vid Tjernobylolyckan för 25 år sedan.

Foto: Tobias Wallström

Östergarn2011-04-26 04:00

I dag är det exakt 25 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, i nuvarande Ukraina, som fick ödesdigra konsekvenser för åtskilliga boende i området, men även för många i Sverige, där Gävletrakten drabbades värst.

Gotland klarade sig dock undan radioaktivt nedfall, eftersom det radioaktiva molnet passerade ön.

Men även här väckte olyckan ett starkt motstånd mot kärnkraft. Ett år efter Tjernobylolyckan begravdes en pappmodell av ett kärnkraftverk under en stor stenhög, vid havet, i Östergarn, på vägen mellan Herrvik och Sysne.

Sedan dess har människor, sten för sten, byggt på röset, för att påminna om Tjernobylolyckan och manifestera sitt motstånd mot kärnkraft. I och med haveriet i det japanska kärnkraftverket i Fukushima, i mars i år, är kärnkraftsfrågan återigen aktualiserad och i går samlades ett 50-tal personer vid röset för en manifestation mot kärnkraft.

- Vi ska manifestera att det är 25 år sedan Tjernobyl och lägga stenar på röset. Det är viktigt. Vi var här för 25 år sedan och jag kommer ihåg när vi satte igång och begravde ett pappkärnkraftverk med stenar, säger Anna Cederlund, som kommit dit med sin familj.


Pappa
Hennes pappa, Wolfgang Brunner, var också med redan för 24 år sedan, som aktiv i Gotlands miljörörelser, som nu som då stod bakom manifestationen.

- När olyckan i Fukushima inträffade kändes det att det var dags att ta upp frågan igen, säger han.

För Wolfgang Brunner handlar kärnkraftsmotståndet till stor del om barnen, barnbarnen och efter dem kommande generationer.

- Sättet att lösa energifrågan genom kärnkraft representerar inte ett hållbart samhälle, det är inte något vi med stolthet kan lämna över till våra barn och barnbarn. Många generationer framåt kommer att få ta hand om avfallet efter vår kortsiktiga energifest, säger han.


Ansvar
Wolfgang Brunner menar att det är vårt gemensamma ansvar att begränsa energiförbrukningen och på så vis minska behovet av kärnkraft.

- Vi är var och en inblandade personligen, då det handlar om vår livsstil, vårt sätt att förbruka energin på vår ändliga planet.

- Det handlar om vår törst efter energi. Teknikerna kommer aldrig att kunna lösa den frågan för vi kommer bara att förbruka mer energi. Vi måste gå till oss själva och begränsa vår energitörst, säger han.


Kommande olyckor
Vid manifestationen avtäcktes en ny skylt vid röset, där uppgifter om Tjernobylolyckan 1986 kompletterats med Fukushima 2011.

- Så har vi plats på skylten för kommande olyckor också. Det är bara att inse att det är så det är. Vi bygger fler och fler kärnkraftverk och kommer att få se fler olyckor, säger Wolfgang Brunner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om