I många år hade regionen haft ett avtal om att sälja campingen till arrendatorn Östergarn strand AB, ÖSAB. Affären blev till slut verklighet i våras, men då hade ägarförhållandena ändrats. När avtalet tecknades ägdes bolaget av den lokala idrottsklubben ÖIK, men den gamla styrelsen i ÖSAB hade köpt ut ÖIK och nu ägdes företaget av privatpersoner. Dessa sålde bolaget vidare till bolaget Gyllene Stranden. Försäljningen väckte känslor, med heta diskussioner i Facebook-grupper och ett stormöte i socknen.
Nu är den omdiskuterade affären klar – i oktober undertecknades köpeavtalet mellan regionen och bolaget. Kort därefter skickades bygglovshandlingarna in. När GT träffar tre av fem delägare, Per Möllerfors, Peter Borg och Sören Ruthström, visar de upp visionsbilder över området.
Mycket ska förändras. Efter sommaren drar, om saker går som planerat, ett stort bygge igång. Det ska ske i två etapper, med uppehåll på sommaren, och allt ska stå klart 2023. Totalt 31 uthyrningshus och flera ekonomibyggnader tillkommer, och parkeringsplatserna ska bli fler. De gamla barackerna ska rivas och långtidscamparna flyttas till andra sidan vägen.
Ett lyft för den tidigare något undanskymda anläggningen, menar de nya ägarna.
– Vi vill lyfta det här till dagens standard. En del gillar det pittoreska, men merparten vill nog ändå ha mer bekvämligheter, säger Per Möllerfors.
Annat blir sig likt. Den gamla restaurang- och receptionsbyggnaden mitt i till exempel. Syftet är att bevara en del av den gamla känslan.
– Den ska vara navet i alltihop. Man kommer fortfarande att känna igen sig, mycket på området blir sig likt, säger Peter Borg.
Driften för både restaurang och camping tas över av duon Peter Blom och Jonas Svegsjö.
– Vi ville ha samma drift för både campingen och restaurangen, det blir ett lyft. De har drivit restauranger och hotell i Thailand tidigare, säger Per Möllerfors.
När diskussionerna var som mest intensiva i slutet av sommaren höll de nya ägarna låg profil, men de tycker att kritiken mot de förra ägarna är orättvis och hoppas att motståndarna till affären ska ändra uppfattning med tiden.
– Man måste ge det här en chans och se hur det blir. Folk har ibland för bråttom med att bilda sig en uppfattning, säger Peter Borg.
– Vi har många exempel där folk har varit tvärnegativa och sedan vänt helt när det blivit klart, säger Sören Ruthström.