Unika huset gick för tio miljoner – ”Ett fantastiskt ställe”

I maj förra året gick den lokale profilen Torsten "Totte" Christiansson bort vid 85 års ålder. I dagarna såldes hans bostad sedan många år, den vita kalkstensvillan på Grogarnsberget, efter en budgivning som höjde utgångspriset med flera miljoner.

Fastigheten i Östergarn ligger på Grogarnsberget, angränsar till naturreservatet och har utsikt över Herrvik och havet i öster.

Fastigheten i Östergarn ligger på Grogarnsberget, angränsar till naturreservatet och har utsikt över Herrvik och havet i öster.

Foto: Karl Melander

Östergarn2024-04-18 18:45

Nyheten i korthet

  • Den vita kalkstensvillan på Grogarnsberget på Gotland, tidigare ägd av den lokale profilen Torsten "Totte" Christiansson, har sålts för 9,9 miljoner kronor efter en intensiv budgivning.
  • Huset, som byggdes på 80-talet, är ritat av Christiansson själv och följer gotländsk byggnadstradition. Det har en boyta på 180 kvadratmeter och ligger nära ett naturreservat.
  • Köpare är en barnfamilj som planerar att använda huset som permanentbostad, vilket välkomnas av Christianssons son.

Det stora vita villan ritades och uppfördes 1986, ett bygge som Torsten Christiansson själv var med och ritade.

– Vad jag har förstått var det viktigt för Torsten att bygga enligt gotländsk byggnadstradition, som dubbel tjocklek på väggar och överdimensionerade bjälklag, som gör att det ser gammalt ut – fast det är byggt på 80-talet, säger Charlie Siltberg, fastighetsmäklare vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Visby.

undefined
Torsten Christiansson (till höger) och en av Hamnkrogens kockar, Per Lundahl, när krogen byggdes upp igen våren 2014.

Kalkstenshuset och bostaden på Grogarnsberget var inte det enda bygge som Torsten Christiansson kom att vara nära involverad i. 1999 uppförde han Hamnkrogen i Herrvik, en byggnad som brann ned till grunden 2013 men som Torsten Christiansson beslutsamt bestämde sig för att bygga upp igen.

undefined
I dagarna såldes Torsten "Totte" Christianssons bostadshus i Östergarn. Den vita kalkstensvillan ligger på Grogarnsberget intill det stora naturreservatet.

När hans tidigare bostadshus skulle läggas ut på marknaden var det inte en helt enkel bedömning kring vilket utgångspris som skulle sättas, berättar Charlie Siltberg:

– Det är ett unikt ställe och det finns inga liknande objekt att jämföra med eftersom de sällan kommer ut på Gotland.

undefined
Såväl utsidan som insidan är ritad och byggd för att likna ett gammalt kalkstenshus i klassisk gotländsk stil.

Utgångspriset sattes till nära 6,8 miljoner kronor. Men med flera budgivare inblandade blev huset sålt för betydligt mer än så. På onsdagen, efter två veckors budgivning, gick försäljningen i lås med en köpeskilling på 9,9 miljoner kronor.

– Att det skulle landa på strax under tio miljoner kronor var över förväntan, samtidigt vet vi att de här unika objekten kan dra iväg. Och det är ett fantastiskt ställe, säger Charlie Siltberg.

undefined
Fastigheten i Östergarn ligger på Grogarnsberget, angränsar till naturreservatet och har utsikt över Herrvik och havet i öster.

Fastigheten har visserligen en boyta på hela 180 kvadratmeter på 2,5 plan, men någon större mark ingår inte. Charlie Siltberg tror att läget, med obegränsad havsutsikt åt ena hållet men också den direkta närheten till 200 hektar naturreservat, är en faktor till att prislappen blev så pass stor.

– Och att huset kan användas både som sommarhus och permanentboende, säger han.

undefined
Thorgrim Christiansson, son till Torsten Christiansson.

För Thorsten Christiansson ena son, Thorgrim, har försäljningen av barndomshemmet i Östergarn varit förenat med en hel del känslor.

– Det har varit mycket tankar, verkligen. Men man måste komma till ett avslut någon gång, säger Thorgrim Christansson.

Köparna till huset är en barnfamilj som ska använda det som permanentbostad.

– Att det blir en familj som flyttar dit, och som ska bo där, är något som man inte ens har vågat hoppas på. Så det är jättekul, tycker vi, säger Thorgrim Christiansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!