Egen el gör vintern billigare och klimatet bättre

Vintern är dyr med höga elräkningar. Petter Schwan, sist ut av 2023 års utnämningar till månadens klimathjälte, vill att fler ska kunna koppla ihop sig i gemensamma anläggningar – med hållbar el från solen.

Under kökets grova takbjälkar lägger Petter Schwan en brasa. Vedeldning kompletterar golvvärmen som finns i hela huset, som på årsbasis är helt självförsörjande på el från solen.

Under kökets grova takbjälkar lägger Petter Schwan en brasa. Vedeldning kompletterar golvvärmen som finns i hela huset, som på årsbasis är helt självförsörjande på el från solen.

Foto: Henrik Radhe

Östergarn2024-01-17 06:30

Elden sprakar hemtrevligt i den stora vedkaminen under kökets grova takbjälkar. Förutom ved värmer golvvärme från solpaneler och jordvärme den gamla gotlandsgården i Östergarn.

– Det hade stått kallt och ouppvärmt i tio år, med direktverkande el, när vi köpte det 2009, säger Petter Schwan och berättar att huset med sina tjocka kalkstensväggar som saknar isolering hade varit näst intill omöjligt att bebo med dagens elpriser.

undefined
Under kökets grova takbjälkar lägger Petter Schwan en brasa. Vedeldning kompletterar golvvärmen som finns i hela huset, som på årsbasis är helt självförsörjande på el från solen.

Det var 2016 som de första solpanelerna kom upp på ladugårdens tak. 2022 följdes de av fler, och i dag sker faktiskt uppvärmningen av familjens bostad och alla deras transporter helt med egen el, utslaget på årsbasis.

– Sex månader om året är vi självförsörjande, med bara solen och batterierna, säger Petter Schwan och visar det system för laddning av solens el till batterier som installerades på gården med hjälp av grönt ROT-avdrag för halva kostnaden.

Varje dag klockan 13 släpps morgondagens priser på el. Då bestämmer Petter Schwan om elen från solen ska sparas för eget bruk eller säljas. Även en iskall vinterdag producerar gårdens paneler el.

– En riktigt bra dag när solen skiner, och det inte ligger snö på panelerna, producerar vi 40 kilowattimmar, säger han och berättar att det kan handla om en besparing på elräkningen på drygt 100 kronor – på en enda dag.

undefined
Petter Schwan är sist ut 2023 som månadens klimathjälte för december.

Att vara ihopkopplad med öns övriga elnät är en förutsättning, att köpa och sälja sin el en möjlighet. 

– Vi band elen på tre år, innan den gick upp, säger Petter Schwan och berättar att det rörliga elpriset just nu är mer än dubbelt så högt.

Att familjen har tre laddplatser men två egna elbilar gör att grannar också kan få ladda, och det billigt.

– De kan ha ett elpris på tre eller fyra kronor hemma, istället för 50 öre kilowatten här, och betalar med en flaska vin eller swish – det fungerar skitbra, säger han om grannlagets eget community.

En av grannarna är också med i aktiebolaget Solskensbonden, med 40 tackor och 20 nötdjur.

– Målet är att allt ska vara fossilfritt, vi skördar solljuset och säljer skinn och köttlådor, säger Petter Schwan.

undefined
Hela taket på ladugården täcks av paneler, som om de inte täcks av snö ger gott om el även en solig vinterdag.

Han tror att fler i framtiden behöver göra som de, vara aktiva på energimarknaden, och jobba med solel i gemensamhetsanläggningar. En av de första på Gotland är Austerland i Kräklingbo, där Petter Schwan sitter i styrelsen.

– Vi har 180 intresserade och solcellsparken kommer att producera en effekt på 2,6 megawatt, säger han och berättar att det motsvarar 100 liknande anläggningar som den han och hans familj har.

undefined
I en app i mobilen håller Petter Schwan koll på elpriset. Varje dag klockan 13 kan han se nästa dags priser, som varierar kraftigt.

Länsstyrelsen beslutade nyligen att godkänna bara halva området för den planerade parken.

– Vi tycker att vi har tagit stor hänsyn till jordbruksmarken, hela området ska hägnas in för lammbete och vi har överklagat länsstyrelsens beslut, säger Petter Schwan och berättar att man nu letar alternativ plats i närområdet.

Målet är byggstart i sommar, för att mot årsskiftet kunna koppla in de som väljer att vara med och dela på investeringen på mellan 15 och 20 miljoner kronor.

undefined
Batterisystemet laddas av solen och kan tas i bruk molniga dagar.

Sverige, menar Petter Schwan, ligger långt efter andra EU-länder som Tyskland och Spanien, där regelverken kring gemensamägda solcellsparker ser helt annorlunda ut.

På Gotland, som har flest soltimmar i landet, ser han stora möjligheter att utnyttja lantbrukarnas ladugårdstak för sådana anläggningar.

– Som distriktsveterinär åker jag runt till många gårdar och bönderna börjar skämta om mig, för de vet vad jag vill prata om, säger han och berättar att flera nyligen valt att göra stora investeringar i solpaneler, satsningar som han menar snart har lönat sig.

undefined
Petter Schwan och hans grannar driver bolaget Solskensbonden. 40 tackor och 20 nötkreatur ingår och man säljer lammskinn och köttlådor från de djur som slaktas, allt producerat helt utan fossila bränslen med hjälp av solen.

I regionstyrelsen för LRF på Gotland har Petter Schwan energi- och klimatfrågorna på sitt bord.

– Jag är veterinär, men jag borde kanske ha varit energirådgivare för hälften av det jag gör handlar om det. Jag brinner verkligen för det och tycker att vi måste göra mer än vad vi gör i dag.

undefined
Med två egna elbilar men tre laddplatser kan grannar få ladda sina bilar, mot en kostnad väsentligt lägre än det elpris de betalar hemma.

För Austerlands solcellspark förs diskussioner om den ska vara tillgänglig bara för boende på Östergarnslandet eller för fler. Exempelvis för boende i Visby innerstad, där det är totalstopp att sätta upp paneler.

Att köpa el kan i framtiden ske lokalt, lika lätt som att stanna och köpa sin potatis vid en gårdsbutik, menar Petter Schwan:

– Även om man bor i lägenhet ska man kunna köpa in sig och ha sin egen el, producerad någon annanstans. Så måste det bli, EU-kommissionen kommer att tvinga Sverige, vi gör inte tillräckligt och borde ha kniven på strupen.

undefined
Även vedeldning orsakar utsläpp, men motorsågen drivs på egen el. Veden värmer många gånger, och fungerar hos familjen i Östergarn som komplement till jordvärme och solel som golvvärme.
Juryns motivering

I Östergarn är Petter Schwan drivande i familjens klimatsatsning på solel. Petter, hustrun Ebba, barnen Sigrid, Gunnel, och Greta är på årsbasis självhushållande på el. Han har inte bara visat att det är möjligt, utan jobbar också hårt för att fler ska få samma möjlighet, både som styrelseledamot i Austerland Energi och för LRF Gotland. Petter Schwan är väl värd utmärkelsen månadens klimathjälte för december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!