– Det var Karl XIII som med en kunglig order 1816 bestämde att fyren på Östergarnsholm skulle byggas, så det är trevligt att kungahuset vill uppmärksamma det arbete vi har lagt ner, säger Jan Åberg som är ordförande i Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening som äger fyren.
Fyren stod färdig 1818. Hembygdsföreningen hann hålla 200-årsfirande innan man 2020 upptäckte att den gamla byggnaden var angripen av aggressiv hussvamp.
– 2020 ägnade vi all tid åt att bromsa angreppen, samtidigt som vi genomförde undersökningar och tog prover. Förra sommaren tog vi bort svampens moderkropp. Den var enormt stor, en kubik, berättar Jan Åberg.
Panel och övrig inredning i trä högst upp i fyren var illa skadad. Allt revs ut och brändes på Östergarnsholm. Även skyddskläderna som använts destruerades. Allt måste göras med stor försiktighet, eftersom fyren är byggd inom en fornborg.
Inredningen längre ner i fyren var också skadad, men inte lika svårt. För att förhindra nya angrepp värmdes alla stenytor med gasol och behandlades med medel mot mögel och svamp.
Först trodde man att ett läckande tak orsakat svampangreppet, men det har visat sig att klimatet ute på holmen skapar kondens i fyren. Det har påverkat återuppbyggnaden.
– Nu blir det ingen ny panel på väggarna, utan puts, säger Jan Åberg och berättar att merparten av arbetet blev klart i somras.
Fyren släcktes 1919. Den förklarades som byggnadsminne 1994, vilket underlättat.
– Vi har fått bra hjälp av Tor Sundberg vid länsstyrelsen, och Boman restaurering har hjälpt oss med besiktning och dokumentation, berättar Jan Åberg.
Dessutom stöttar Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur arbetet. I december beslutade fonden att anslå 150 000 kronor. Men det behövs mer pengar. Nu ansöker hembygdsföreningen om stöd hos länsstyrelsen för de insatser som återstår.
– Vi ska slutputsa de nya ytorna på insidan, och träarbetena ska strykas med linoljefärg en gång till. Jag hoppas att vi kan vara klara så att vi kan visa upp fyren till fyrdagen i slutet av augusti nästa år, säger Jan Åberg men lämnar en brasklapp:
– Det största problemet under renoveringen har varit vädret. I år har det blåst sedan den 1 augusti, och det var varit svårt med transporterna till och från ön. Blåste gjorde det även när fyren fyllde 200 år. Då kunde vi inte få ut några besökare till Östergarnsholm.