Militära minnen hotas av rivning

Östergarnslandet behöver inte längre sina pjäs- och skyttevärn. Nu vill Fortifikationsverket riva ett hundratal av dem, även tio bunkrar i Gammelgarn som klassats som fornminnen.

Vill bevara. "Det går inte att bevara allt, men har värnen i Gammelgarn ett fornminnesskydd så finns det anledning att bevara dem" tycker Rolf Larsson, chef för Gotlands militärmuseum. Arkivfoto: Joel Nilsson

Vill bevara. "Det går inte att bevara allt, men har värnen i Gammelgarn ett fornminnesskydd så finns det anledning att bevara dem" tycker Rolf Larsson, chef för Gotlands militärmuseum. Arkivfoto: Joel Nilsson

Foto: Joel Nilsson

Östergarn/Gammelgarn2010-12-28 04:00

Fortifikationsverket har de senaste 20 åren rivit över 600 värn på Gotland. Nu finns drygt 150 kvar, varav 37 är fornminnesförklarade. Merparten står på sträckorna Almedalen- Brucebo och längs Ekstakusten på öns västsida.

Fortifikationsverket vill påbörja borttagningen av värn på Östergarnslandet i februari.

I Gammelgarn finns tio fornminnesklassade värn; fyra vid Kärrmans, fem vid Sjauster och ett vid Skags. Samtliga är bunkrar av betong, som tagits med i Riksantikvarieämbetets lista över fornminnen de senaste åren. I sin ansökan till länsstyrelsen skriver Fortifikationsverket att man vill samråda med gotländska myndigheter innan man beslutar vad som ska göras med de fornminnesskyddade bunkrarna.

- Jag hoppas verkligen att de får stå kvar. Det finns en anledning till att de fornminnesklassats, säger Rolf Larsson, chef för Gotlands försvarsmuseum i Tingstäde.


Påverkar naturen
Merparten av de drygt hundra värnen vill Fortifikationsverket plocka ner. Rivningsmassorna ska användas till att fylla de schakt som finns. Målsättningen är, att så långt som möjligt återställa landskapets ursprungliga topografi.

Innan arbetena startar är det flera saker som Fortifikationsverket måste klara ut med länsstyrelsen. Flera av värnen står i naturskyddade områden. Värn finns i naturreservaten Torsburgen, Gryngevik, Herrvik och Grogarn. Det finns även värn i Natura 2000-områden, på strandskyddad mark, nära fornlämningar, och på marker med rödlistade arter.

Borttagningen kommer att ske med arbetsmaskiner. I flera fall finns det inga vägar i närheten, så det kommer att bli tillfälliga skador på mark och vegetation. Bland annat måste en del träd tas ner.

En del el- och teleledningar kommer att lämnas kvar i marken, eftersom det inte dokumenterats hur dragningen är gjord.


Fladdermus problem
Ett oväntat problem dök upp när anläggningarna inventerades i november. I ett värn vid Glose i Gammelgarn hittades en fladdermus. De är skyddade enligt artskyddsförordningen, som bland annat säger att det är förbjudet att skada eller förstöra fladdermössens fortplantningsområden eller viloplatser.

Tre av objekten, ett hus i betong vid Skogby, ett pjäsvärn vid Kaupungsklint och ett skyddsrum vid Filippuse i Gammelgarn, vill Fortifikationsverket överlåta i befintligt skick till markägarna.

Under inventeringen på Östergarnslandet upptäckte Fortifikationsverket en labyrintliknande formation. Den fanns i närheten av värnet vid Skags i Östergarn. Eftersom labyrinten inte finns med i Riksantikvarieämbetets register tror man, att det är en nyupptäckt fornlämning.

I december 1939 beslutade militärbefälhavaren, att förbanden på ön skulle använda en stor del av sin beredskapstid till att bygga värn.

Mot slutet av 1940 hade över 1 000 värn byggts längs kusten, varav 355 för kulsprutor. Utbyggnaden fortsatte efter 1945, och in på 1960-talet förbättrades värnens bestyckning.

1990 började nedmonteringen. Fram till 2004 revs 653 värn.

Fakta: Gotlands militärhistoria

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!