2007 flyttades deras barn till Kräklingbo skola när skolan i Östergarn lades ner. Läggs Kräklingbo skola ner väntar flytt till Romaskolan hösten 2012.
Närheten till en liten och väl fungerande skola var avgörande för två av tre familjer som GA träffar och som medvetet har valt att bo på Östergarnslandet.
- Vi flyttade från Simrishamn för att våra barn skulle få gå i Östergarns skola där jag själv har gått. Utan skolan hade vi aldrig kommit hit, säger Maja Östman.
Hon har frisersalong i skolhuset. Där finns också caféet som drivs av Tina Lundström, som väntar tillökning, och Maria Pettersson.
- Skolan var en viktig anledning till att vi flyttade från stan till Östergarn, säger tvåbarnsmamman Maria Pettersson.
Närhet
Petra Hellström är prästfru i Östergarns församling och mamma till tre barn. Hade det inte varit för närheten till skolan skulle familjen aldrig ha flyttat till Östergarn.
- Min man Magnus fick jobb i Idre men när vi läste Skolverkets rapport om skolan där ville vi inte dit. Så hörde vi gott om Östergarn och skolan, kollade Skolverkets rapport och flyttade hit, berättar Petra Hellström.
De tre mammorna pekar på en kedja av beslut som är förödande för en levande landsbygd.
- Först drabbas barnen, sedan vi näringsidkare, som är beroende av att det finns folk i bygden. Utan skola och fast boende behövs ingen affär. Sedan är avfolkningen ett faktum.
Efterlyser perspektiv
De är eniga om att vad som behövs på Gotland är ett strategisk och långsiktigt tänkande med helhetsperspektiv. Att lägga ner Kräklingbo skola, som öppnades 2007 efter renovering för närmare 25 miljoner kronor, anser de vara rent slöseri.
- Finns det pengar till ett visst antal skolor behöver kanske inte alla ligga i och runt Visby utan kan spridas jämnt över ön.
Alla viktiga
Anna Levin som är barnhälsoöverläkare på ön bor i Ala med man och fyra barn. Familjen är engagerad i gruppen föräldrar som samlats kring förslaget till ny grundskoleorganisation.
- Det gäller många barnfamiljer, men vi vill inte ha en kamp mellan landsbygdsskolorna. Alla är lika viktiga, särskilt med tanke på de minsta barnen och långa bussresor.
Politikerna avgör
Håkan Nilsson är rektor vid de två nedläggningshotade skolorna i Kräklingbo och Vänge.
- Hur det blir är en politisk fråga. Jag är tjänsteman och arbetar efter besluten, säger han men ger ändå uttryck för den egna åsikten att helst skulle alla skolor finnas kvar.
Hogrän
Therese Johansson i föräldraföreningen i Hogrän, vars barn också berörs, anser att det borde vara förbjudet att inte ha en konsekvensanalys inför stora beslut.
- Vad händer med dagis och fritids? Ska vi hämta och lämna barnen på flera ställen? Hur stora kan klasserna bli i Roma och hur påverkar långa bussturer barnens skoldag och fritid?
- Förslaget till förändrad grundskoleorganisation på Gotland är det totala sveket mot landsbygden. Inte en enda skola i Visby omfattas. Men Gotland är inte bara Visby, säger Tuss Almgren i Vall.
- Det är kö till förskolan i Hogrän och många småbarnsfamiljer har flyttat hit för att vi har en liten och väl fungerande skola som känns trygg och nära.
Helén Högberg påpekar att Hogrän samarbetar med Klinteskolan kring många specialämnen. Betygen sätts av behöriga lärare så kraven på lärarlegitimation är inget problem, menar hon.