Angrepp på Gotlands äldsta fyr – "det här är illa"

Fyren på Östergarnsholm är svårt angripen av svamp. Ett tufft jobb väntar hembygdsföreningen, som måste återställa byggnaden trots att det saknas hamn.

Foto:

Östergarnsholm2020-09-25 18:47

Det har gått mer än 100 år sedan den byggnadsminnesmärkta fyren utanför Östergarn släcktes. Numera står den utan tillsyn stora delar av året.

När byggnaden inspekterades i juli fick Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening en trist överraskning. Trävirket i övre delen av fyren hade angripits svårt av hussvamp. Läckor i tornet och dörrkarmen misstänks vara orsaken.

– Exakt hur djupt det trängt in och hur omfattande skadorna är vet vi först när vi börjar riva i träet. Men det råder ingen tvekan om att det här är illa, säger Jan Åberg, ordförande för hembygdsföreningen, som äger och förvaltar byggnaden.

Länsstyrelsen har varit på plats för att kontrollera byggnadsminnet. Bedömningen är att allt trävirke måste tas bort och brännas innan en fullständig sanering kan slutföras.

Ingen skitsak för en liten hembygdsförening på landet.

– I dagsläget har vi ingen beräkning över hur mycket det kan kosta att återställa byggnaden. Men vi har inte resurserna att ta alla kostnader själva, vi måste få hjälp, säger Jan Åberg, som håller på att se över möjligheterna att söka finansiering och ekonomiska bidrag.

Att fyren råkar stå på en holme utan hamn komplicerar dessutom saken.

– Det finns bara enkla kajer om man ska ta sig dit. Redan vid måttlig vind blir det krabb sjö och strömt i sundet mellan holmen och Herrvik. Vi kan säga så här: Det blir en utmaning att få ut all utrustning och mankraft som behövs. Vid ett möte i föreningen föreslog jag uppgivet att vi väl fick använda helikopter. Då väste man åt mig: "Om de lyckades bygga fyren 1818 utan moderna hjälpmedel, då måste vi kunna rusta upp den 2020 utan helikopter." Det ligger väl något i det, säger Jan Åberg.

Fyren är en av fyra på Östergarnsholm, därtill Gotlands äldsta.

Arbetet med att sanera och återställa den kommer att ske i etapper. Under hösten tätas läckorna, nästa sommar avlägsnas och bränns allt virke. I samband med det värmebehandlas också stenytorna. 2022 ska man vara i mål. Såväl byggnadsteknisk som -antikvarisk expertis kommer att behövas.

– Vi skyndar långsamt. Det här måste göras ordentligt från början, säger Jan Åberg.

Vad innebär det för föreningen att få detta hästjobb i knäet?

– Vi håller på med flera projekt som vi hellre skulle lägga tid på, men det här går så klart före. Jag hoppas ändå att vi slipper skjuta upp allt annat vi planerat, men man vet inte.

Karta: Östergarnsholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!