Sälarnas intag av sjöfågel kartläggs

Gråsälarna runt Gotland äter sjöfågel. Forskning ska en klarare bild av i vilken omfattning fågel ingår i födan.

Foto: TORBJÖRN JAKOBSSON

Östersjön (GA)2019-09-11 13:39

Karl Lundström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, är på Gotland för att undersöka kostvanorna hos skarv och gråsäl. Fokus ligger på skarvarna, men spillningsprover och undersökningar av mag- och tarminnehåll från gråsäl ska ge svar om sälarnas matvanor.

– Säl äter till största delen fisk. Av tidigare undersökningar vet vi att de även äter fågel, men inte i vilken omfattning. Det verkar vara vanligast kring Gotland. I prover som togs för ett tiotal år sedan hittade vi rester av fågel, troligen sillgrissla, berättar Karl Lundström.

Att undersöka gråsälarnas födointag görs på två sätt. Man tar spillningsprov från platser där sälarna rastat, eller så analyseras mag- och tarminnehåll från djur som fällts vid skyddsjakt.

– Fördelen med spillningsprov är att man kan ta prover kontinuerligt under en längre tid. Man kan ta både dna-prov och söka skelettrester, säger Karl Lundström.

Förutom provtagningen på Gotland har Karl Lundström även fått bidrag till ett projekt där sälar i Kattegatt och Bottenviken undersöks. Karl Lundström tror inte att sjöfågel utgör någon större del av sälarnas föda, men det kan finnas individer som specialiserat sig på fågelkost. Å andra sidan är antalet sälar i Östersjön så stort, att även om fågel bara utgör en mindre del av födan hos varje individ kan påverkan på ekosystemet ändå bli stor.

Forskningen ska ge mer fakta om vilken roll skarv och gråsäl har i ekosystemet. Båda arterna är fredade, men många vill se mer omfattande jakt. Regeringen gav i juli Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket i uppdrag att se över förvaltningsplanen för gråsäl och föreslå åtgärder för att skydda torskbestånden. Det öppnar för licensjakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om