Dra ditt strå till stacken – kissa inte i Östersjön

Det finns hopp för Östersjön och du kan hjälpa till att få havet att må bättre. Det vill Anna Björn, biolog och enhetschef för Baltic Sea Science Center, förmedla. Hon ger några enkla råd som alla kan följa.

Övergödningen är en av Östersjöns stora utmaningar. Om man kissar på land i stället för i havet bidrar man med att minska övergödningen.

Övergödningen är en av Östersjöns stora utmaningar. Om man kissar på land i stället för i havet bidrar man med att minska övergödningen.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Östersjön2024-07-09 11:15

Det kan tyckas vara en droppe i havet och kan väl inte spela så stor roll om man råkar kissa i Östersjön? Men jo, det påverkar faktiskt mer än man kan tro.

– Ser man till hela Östersjön så spelar det kanske inte så stor roll om en person kissar i havet, men om man kissar i sin lilla badvik påverkar det faktiskt, säger Anna Björn som är biolog och enhetschef för Skansens kunskapscentrum; Baltic Sea Science Center.

– Man brukar säga att en liter kiss göder sex till åtta kilo alger. Det är ganska mycket näring. Det är bättre att gå upp på land och kissa bakom en buske, på marken eller bakom ett träd, som tar hand om näringen på ett effektivare sätt, fortsätter hon.

Näringen göder de fintrådiga algerna som man kan se som bruna eller gröna, nästan slemmiga, alger på stenar. Algutbredningen har en negativ påverkan på bland annat den viktiga blåstången. Vid fullmåne förökar sig blåstången och när ägget väl är befruktat måste det hitta en ren, algfri yta att fästa sig vid.

– Blåstången fungerar som Östersjöns regnskog under ytan. Den är också en jätteviktig miljö för en massa organismer. Man kan hjälpa den att föröka sig genom att ta typ en diskborste och skrubba stenar rena från alger en eller ett par dagar före fullmåne. Man kan göra en liten familjegrej av det, uppmuntrar Anna Björn.

undefined
Anna Björn, biolog och enhetschef Baltic Sea Science Center, uppmanar alla att sluta att kissa i havet.

En annan sak som man kan göra för att hjälpa Östersjön är att undvika att köra sin båt eller vattenfarkost för snabbt på grunda vatten.

– Där det är grundare än en och en halv till två meter ska man köra lite saktare för att undvika att röra upp en massa sediment som innehåller näring. Om vattnet grumlas så skymmer det också solljuset från att nå botten, säger hon.

Dessutom kan även vissa motorers frekvenser störa ut småfiskars kommunikation. I förlängningen kan det leda till att de höga ljuden stör fiskarnas parningsläten och att de till slut slutar para sig.

En tredje sak att tänka på är att iaktta försiktighet om man måste ankra. När man drar upp ankaret brukar man få med sig ganska mycket bottenvegetation.

– Just bottenvegetationen är en otrolig barnkammare för olika fiskar och binder också näring. Så försök att dra upp ankaret väldigt försiktigt så att det inte släpar längs botten. Och allra helst ska du använda bojar om det finns. 

Hur skulle du säga att Östersjön mår i dag?

– Det är en fråga som vi får ganska ofta och som är ganska svår att svara på. De största utmaningarna är övergödningen, de farliga ämnena och fiskets påverkan. Sen har vi klimataspekten som ett paraply över allt det här. På vissa ställen ser vi stora förbättringar och på andra ser vi mindre. Det är svårt att koka ihop alla utmaningar till en enda, det är för komplext. Men det är hoppfullt att man sakta men säkert hittar nya åtgärder.

Enligt Anna Björn går till exempel övergödningen åt rätt håll – även om det skiljer sig mycket åt inom olika områden i Östersjön. 

– Visst har havet stora utmaningar och de måste vi anta. Men Östersjön är inte död eller döende utan det finns fortfarande väldigt mycket där ute som är värt att värna. Det är inte kört. Det är därför lite hoppfullt att alla kan bidra och göra något. Man kan faktiskt hjälpa till genom att inte kissa i havet till exempel, avslutar Anna Björn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!