I Japan och Kina odlas alger. Även på västkusten har forskarna kommit långt med att odla ätliga alger. Förra året invigdes ett pilotprojekt i Ar på norra Gotland för att undersöka om det skulle vara möjligt att odla ätliga alger även i Östersjön. Men pandemin har satt projektet på paus.
– Det vi skulle ha gjort i år var att utveckla projektet och se om vi kunde få algerna att föröka sig än mer. Men det har inte gått på grund av pandemin, säger Gunilla Rosenqvist, projektledare vid Blått Centrum Gotland.
KTH som äger projektet har varit restriktiva med resor under pandemin. Men hon understryker att intresset för projektet är stort och alla är överens om att projektet ska fortsätta när pandemin någon gång är över.
Har ni hunnit utröna något under den tid projektet ändå pågått?
– Det vi såg var att det fungerade att odla alger. Vi har också fått svar på om algerna rörhinna och havssallad innehåller giftiga ämnen och det gör de inte, det fanns inga gifter i dem.
När ni tar upp projektet igen, vad blir nästa steg?
– Dels blir det att undersöka om vi kan göra det vi gjort ännu bättre och mer. Sen vill vi försöka plantera ut algerna i Östersjön. Det finns planer på, eller vi diskuterar, att plantera algerna vid vindkraft till havs vid fundamenten.
Fördelarna är många om projektet skulle lyckas. Till exempel hämtar algerna sin näring från Östersjön. En storskalig odling skulle kunna vara ett sätt att fånga upp näring från det övergödda havet.