Det var under en forskningsexpedition, ledd av Linnéuniversitetet och Stockholms universitet, som man upptäckte ”ett 20 kvadratkilometer stort område med omfattande utsläpp av den kraftfulla växthusgasen metan från bottensedimenten”.
Området i fråga kallas Landsortsdjupet; Östersjöns djupaste punkt, mellan Nynäshamn och Gotska Sandön.
Att metan kan läcka från mer kustnära och grunda havsbottnar visste forskarna redan – men ”att det förekommer en så pass intensiv bubbelavgång, från ett så pass djupt område som här, har de inte sett tidigare”, enligt ett pressmeddelande.
– Kunskapen kring de faktorer som styr hur mycket metan som produceras i de här djupare områdena och vart metanet tar vägen är bristfällig. Hur reagerar systemet på till exempel övergödning eller ett varmare klimat? Jag hade aldrig förväntat mig att det skulle bubbla ut metan i havet på det här viset, kommenterar Marcelo Ketzer, professor i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet.
Bubblorna når dessutom oväntat högt upp mot ytan, något man tror kan hänga ihop med syrebristen i delar av Östersjön:
– Om syreförhållandena i Östersjön försämras ytterligare skulle det sannolikt leda till en större transport av metan från de djupare delarna av Östersjön, men det återstår att undersöka hur mycket som eventuellt läcker ut i atmosfären, säger Christian Stranne, docent i marin geofysik vid Stockholms universitet, i pressmeddelandet.