I november förra året tog stiftelsen Baltic Sea 2020, vars mål är att vända den negativa utvecklingen i Östersjön, initiativet till en förstudie. I förstudien har en arbetsgrupp undersökt förutsättningarna för ett forskningsprojekt med bas på forskningsstationen i Ar på norra Gotland. Det handlar om ett projekt i storleksordningen 45 miljoner kronor med inriktning på forskning kring produktion och utsättning av småtorsk i Östersjön för att säkra torkbeståndet.
Enligt Baltic Sea 2020 är Östersjöns torsk genetiskt unik och kan inte ersättas av torsk från Västerhavet. Torsken är Östersjöns främsta rovfisk och behövs för balansen i havets ekosystem.
Den största flaskhalsen i torskens livscykel i Östersjön, står det i förstudien, är äggstadiet. Äggen bör sväva fritt, men den låga salthalten i Östersjön gör att äggen sjunker till botten. De syrefattiga bottnarna leder till att många ägg dör. I det nya projektet vill man hjälpa torsken genom flaskhalsen och producera ett stort antal torsklarver som sedan sätts ut i Östersjön. Det är ett nytt grepp som inte prövats ordentligt tidigare. Och den stora frågan som man hoppas få svar på är om det går att få småtorsk att överleva i Östersjön – och om man också kan återfånga fisken ett par år senare.
Baltic Sea 2020 som grundades 2005 av finansmannen Björn Carlson genom en privat donation om 500 miljoner kronor ska avvecklas. En ny stiftelse ska bildas – Baltic Water 2030. Den nya stiftelsen blir huvudman för projektet och kommer att samverka nära Uppsala universitet. Samverkan med andra institutioner som SLU och Stockholms universitet är också aktuell. Andra samarbetspartners som kan kopplas till projektet är Blått Centrum Gotland, Länsstyrelsen och Region Gotland, liksom Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund och fiskenäringen.
Platsen för det nya projektet blir alltså forskningsstationen i Ar, där en om- och tillbyggnad kommer att krävas för att rymma projektet. Enligt förstudien ska projektet påbörjas 2021 bedrivas i fem år.
Gotlands Tidningar har varit i kontakt med Gunilla Rosenqvist, professor och föreståndare vid forskningsstationen i Ar och Conrad Stralka, verksamhetschef vid Baltic Sea 2020. De vill avvakta med att kommentera projektet som ska presenteras inom kort.