Grannen kör Dan när färdtjänsten fick nya regler

Massage är ett arbete som passar för synskadade. Sedan Region Gotland ändrade reglerna för färdtjänstresor har det dock kört ihop sig för Dan Engström.

Dan Engström är synskadad och har varit berättigad till färdtjänst i snart 30 år. Trots att han inte kör bil har han kunnat ge behandlingar på flera håll på Gotland.

Dan Engström är synskadad och har varit berättigad till färdtjänst i snart 30 år. Trots att han inte kör bil har han kunnat ge behandlingar på flera håll på Gotland.

Foto: Per Leino

Othem2020-09-19 09:28

Hemma hos Dan Engström doftar det lavendel i hela huset. På håll hörs avslappnande musik från det rum han använder för sina behandlingar. Innan GA tittar in har två kunder varit på besök, och senare under dagen kommer ytterligare en. Många kommer till hemmet vid File i Othem, där ungefär hälften av arbetsdagarna är förlagda.

Andra hälften av dagarna åker Dan Engström runt och ger massage. I Visby behandlar han personal vid Gotlands Fornsal, tar emot kunder vid lasarettets ögonmottagning och Samhall. Varannan torsdag är han i Klintehamn och han åker även till Slite för att massera Gisabs personal.

En så ambulerande verksamhet har gått bra, trots att Dan Engström har en ögonsjukdom som gradvis försämrar synen. Den upptäcktes för 30 år sedan, och efter det har han inte kunnat köra bil.

– Ögonsjukdomen gjorde att jag fick jobb på Samhall. Där fick jag hjälp att utbilda mig till massör. Många ser massage som en bra verksamhet för synskadade. Känsliga händer är viktigare än bra syn.

– Först arbetade jag med att behandla Samhalls personal, men sedan 2007 har jag verksamheten som enskild firma, berättar Dan Engström.

Dan Engström beviljades färdtjänst 1991, och har på så sätt kunnat bedriva verksamheten trots att den innebär många resor. Allt fungerade bra ända tills regionfullmäktige i februari beslutade att ändra reglerna för färdtjänsten. Då klubbades det omdebatterade förslaget att slopa Månadskort plus för att i stället införa Arbetsresekortet.

Med Arbetskortet kan man göra färdtjänstresor från hemmet till arbetsplatsen. Men en regel säger att det bara gäller till ett arbetsställe. Dan Enström som reser både till Visby, Klintehamn och Slite fick därför nej på sin ansökan i juni.

Dan Engström har övervägt att göra sina resor som privatresor. Men det skulle innebära egenavgifter, och Dan tror inte att han kan täcka det med att låta kunderna betala mer.

– Dessutom får jag inte ta med min massagebänk om resan görs privat, påpekar han.

Utöver att Dan Engström har flera arbetsställen anser Region Gotland att hans resor inte kan göras som arbetsresor med färdtjänst, utan att det är en del av arbetet som ska täckas av företaget.

Sedan den 1 juli har Dan Engström tvingats till en udda lösning.

– Jag har en granne som hjälper till och kör mig. Men Lasse är 74 år så det är ingen hållbar lösning i längden, säger Dan Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!