Länsstyrelsen: Cementa måste täppa igen hålen

Länsstyrelsen har tidigare gjort en tillsyn av en gammal deponi som tillhör Cementa, efter en anmälan från en privatperson. Nu kräver länsstyrelsen åtgärder från bolaget.

Länsstyrelsen har utdelat ett föreläggande till Cementa. Myndigheten kräver svar på vad som dumpats på platsen och kräver att de av erosion bildade grottorna ska åtgärdas.

Länsstyrelsen har utdelat ett föreläggande till Cementa. Myndigheten kräver svar på vad som dumpats på platsen och kräver att de av erosion bildade grottorna ska åtgärdas.

Foto: Privat

Othem2020-10-08 07:05

I början av september anmäldes deponin, Norra piren i Vägumeviken, till länsstyrelsen. Anmälaren var orolig för att miljöfarligt avfall tidigare dumpats på platsen och för grottor och överhäng orsakade av erosion.

Vid ett tillsynsbesök konstaterade länsstyrelsens miljöskyddshandläggare Sara Florén att grottorna utgör en risk för besökare i området.

Länsstyrelsen har nu utdelat ett föreläggande, där man kräver att Cementa åtgärdar de ansatta områdena.

– Eftersom det rör sig så många människor där bedömer vi att Cementa måste göra något åt det här för att trygga människors hälsa, säger Sara Florén.

Cementa har redan tidigare uppgett för GT att bolaget ska åtgärda det som länsstyrelsen nu formellt kräver.

Utöver det begär länsstyrelsen en uppstädning av området samt svar på vilken typ av material som dumpats på platsen. I länsstyrelsens tillsynsrapport konstateras att vissa delar av området skiljer sig i "färg och textur". Deponin användes fram till mitten av 70-talet, och Cementa har tidigare uppgett att massorna i huvudsak består av ofarlig aska från våtugnar.

– De har fått många olika tillstånd genom åren att dumpa olika typer av industriavfall, men det är inte specificerat exakt vad som har dumpats där. I och med att vi har fått in det här klagomålet vill vi att bolaget redovisar det för oss, så får vi se hur vi går vidare efter det, säger Sara Florén.

Johan Bering, produktionschef vid Cementa, säger att det inte är några större hål som finns på platsen. 

– Det finns små håligheter orsakade av vind och vatten i den norra stranden, de är storleksmässigt som små grunda rävgryt och inga stora hål. Men vi kommer naturligtvis att göra det som länsstyrelsen vill att vi ska göra, säger Johan Bering, produktionschef vid Cementa i Slite. 

– Vi låter folk vara där och ströva fritt. Vi har ingen avsikt att stänga igen det bara för en sådan här sak. 

Han är själv säker på att Cementa inte kommer hitta någonting som är giftigt i samband med de undersökningar som ska göras på platsen. 

– Vi har för 40-50 år sedan deponerat relativt fint stenmjöl som kommit från ugnarna som värmdes upp med kol och olja. Jag tror verkligen inte att det skulle finnas något farligt där, jag kan inte i min vildaste fantasi komma på vad det skulle kunna vara. Processen funkar inte så och det är bara enkla material, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!